Begin dit jaar heb jij een abonnement afgesloten bij die high-end sportschool om de hoek. Gestructureerd ga je drie dagen per week beuken in het krachthonk. Hoewel de eerste paar sessies bestonden uit bloed, zweet en tranen kom je erachter dat die dopamine-rush toch wel lekker is. Je voelt je goed. Of je bent enkel aan het strijden om deze zomer afgetraind te shinen op menig festival en strand. Hoe dan ook, jij gaat voor resultaat. Je hebt een effectief trainingsschema, eet gezond en neemt je dagelijkse proteine shake. Want dat is goed voor je. Daar groei je van. Toch? Menig sport-rookie besteld enthousiast een grote pot whey-proteine en drinkt shakes voor het leven, zonder te weten wat het met je doet. Dus daarom, alles wat jij moet weten over proteine shakes.

Na enkele minuten speuren op de bekende fitness-websites zien we door de bomen het bos niet meer. Whey, whey proteine, isolaat, perfection. Van strakke, cleane verpakkingen tot monsterformaten waar een jonge Arnold Schwarzenegger op poseert. What’s the difference? Met een prijs-range van 20 tot 70 euro kan het kopen van verkeerde proteine-shakes naast een negatieve invloed op je prestaties ook nog een flinke verspilling van je zuur verdiende centen zijn.

man man proteine

Waarom zou je proteine-shakes drinken?

Allereerst: shakes zijn niet noodzakelijk, zijn geen vervanging van je dagelijkse voeding en het is zeker geen wondermiddel. Eiwitrijke voedingsmiddelen kunnen ook geschikt zijn om het lichaam te voorzien van de ‘post-workout fuel’. Echter is het drinken van proteine shakes een gemakkelijke manier om de nodige voedingstoffen binnen te krijgen die het lichaam ondersteunt met spiergroei en herstel. Daarnaast is het drinken van een shake veelal goedkoper dan na iedere workout het nodige vlees, vis of andere eiwitrijke producten naar binnen te werken.

Kortom: een shake drinkt men veelal uit gemak. We willen de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen, maar niet dagelijks een makreel of halve kip moeten bakken terwijl we bijna niet bij het gasfornuis kunnen staan omdat we te zwaar gesquad hebben. Water en een goede scoop whey, that’s all.

Whey of whey isolate?

Al die verschillende namen. Wat is het verschil? De twee algemene typen van proteine poeder zijn ‘whey’ en ‘whey isolate’. Volgens nutrition expert Martin MacDonald zit er weinig verschil tussen deze typen behalve de prijs. Whey isolate is veelal duurder, maar dit wil niet betekenen dat jij hier meer gains door krijgt of dat er plots een six-pack te zien is. In de wandelgangen van de sportschool horen we weleens dat de kwaliteit van whey isolate zou beter zijn. In whey isolate zit geen lactose, waardoor deze beter geschikt is voor mensen met een intolerantie. Geen last van? Dan kun je rustig voor de ‘standaard whey’ gaan.

Kortom: verspil geen geld aan dure whey isolate wanneer je deze niet nodig hebt. Het verschil zit ‘m enkel in de lactose.

Wanneer drink ik mijn shake?

Veel sporters weten niet hoe snel ze naar hun poeder-voorraad moeten rennen na hun laatste rep. Echter is dit nergens voor nodig. Zolang je de gehele dag voldoende eiwitten binnen hebt gekregen en drie uur voordat je traint en nadat je traint eet zal het drinken van een shake binnen het ‘magische uur’ na je training weinig tot geen verschil maken. Het is van belang dat je lichaam de gehele dag voldoende eiwitten binnen krijgt. Dit is vele malen efficiënter dan die eiwit-boost na je training.

Hoeveel proteine neem ik?

Vastgesteld is dat men 0,8 gram per kilogram dat je weegt binnen moet krijgen. Dus weeg je 80 kilogram, dan zul je 64 gram eiwitten binnen moeten krijgen. Echter ga jij hier niet de gewenste resultaten mee bereken. Body-transformation expert Chris Walton adviseert een proteine inname van tussen de 1,9 gram en 2,5 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Het belang van een goed trainingsschema weet je. Daarnaast weet je onderhand ook hoeveel calorieën je binnen krijgt en welke voedingsstoffen er in welke voedingsmiddelen zitten. Echter is het ook van belang dat je het etiket pot proteine-poeder leest. Ga voor een koolhydraat arm product zonder toegevoegde suikers. Je hebt het streven om ripped te worden en niet een extra laagje te krijgen door die dagelijkse zoete milkshake.