Welk formaat horloge moet je kopen?

Wanneer je een nieuw horloge gaat kopen, wil je natuurlijk dat het helemaal jouw ding is. Daarbij is het formaat horloge erg belangrijk. Laten we voorop stellen dat de keuze van je horloge echt afhangt van je persoonlijke voorkeur.

Sommige mensen vinden het namelijk prachtig om een klein horloge om de pols te hebben, terwijl het bij de ander niet groot genoeg kan. Maar welke moet jij nu kiezen? En waar heb je ├╝berhaupt een keuze uit?

formaat horloge

De formaten van een horloge

Size matters, dus laten we beginnen bij het formaat van je horloge. Eerst is het goed om te bepalen hoeveel diameter jij je horloge precies wilt. Het meest voorkomende is dat een vrouw een kleine diameter kiest en het daarmee wat minimalistisch oogt en dat een man voor het grote geschut gaat. Dat komt natuurlijk ook doordat een vrouw dunnere polsen heeft en het daardoor een beetje gek uit zou kunnen zien als ze een groot horloge draagt. Maar nogmaals, het is een kwestie van smaak.

De horlogekasten voor mannen zijn meestal tussen de 36 mm en de 46 mm groot. Alles groter dan 46 mm komt al snel overdreven groot over. Houd je dus van extreem? Ga dan voor iets wat groter is dan 46 mm. De horlogekasten van vrouwen zijn over het algemeen kleiner dan 36 mm. Er is trouwens een makkelijke manier om te weten welke grootte bij je past, dat doe je als volgt. Is je pols in omtrek tussen de 15 en 18 cm? Dan is een horloge tussen de 34 mm en 40 mm goed. Zit je tussen de 19 en 20 cm, dan is 42, 44 en eventueel 46 mm prima.

formaat horloge

Dikte en materiaal van horloges

Vroeger vonden mensen een dun horloge mooi, maar tegenwoordig gaat de dikte meestal mee met de diameter van je horloge. Van 38 mm tot 42 mm is je dikte meestal 7 mm en grotere kasten hebben meestal een dikte van 9 mm. Ook het materiaal van de kast en van het horlogebandje bepalen of hij lekker om je pols gaat zitten. Over het algemeen zijn mensen erg tevreden met het comfort dat leer en rubber met zich mee brengt. Metalen bandjes ogen chique, maar kunnen in verloop van tijd pijn gaan doen.