Welke horlogemaat past bij mijn pols?

Als we kijken naar de dikte, breedte, horlogekast, functies en materiaal van horloges kunnen we vaststellen dat geen één horloge hetzelfde is. Er zijn dan volgens verzamelaars ook maar liefst 10 horloges die mannen moeten bezitten. Maar hoe weet jij welk horloge voor jou geschikt is? Dat heeft alles te maken met de juiste horlogemaat.

Je horlogekast steelt de show

De horlogekast is wellicht wel het belangrijkste onderdeel van je horloge. Hier zie je niet alleen de tijd, maar dit is ook het meest opvallende gedeelte. Met je horlogekast kun je zelfverzekerdheid uitstralen en jouw eigen stijl bepalen. Je horlogekast moet goed in proportie zijn in vergelijking met je pols. Niet te groot dus, maar ook niet te klein. Het is handig om te weten dat (de meeste) horlogekasten tussen de 38 en 46 mm groot zijn.

Polsmaat opmeten voor je horlogemaat

Om je eigen horlogemaat te berekenen, kun je het beste je eigen pols opmeten. Heb je een omtrek tussen de 15 en 18 cm, ga dan voor een horlogekast tussen de 34 en 40 mm. Deze kasten hebben meestal een dikte van 7 mm. Is de omtrek van jouw pols 19 cm of groter, ga dan voor een horlogekast tussen de 42 en 46 mm. Deze hebben meestal een dikte van 9 mm of groter.

Ben jij een fan van een ietwat verfijndere stijl? Dan is het zeker mogelijk om jouw brede pols te verrijken met een smal horloge. Echter dien je in je oren te knopen dat deze regel niet andersom geldt. Je mag nooit en té groot horloge om een smalle pols dragen.

horlogemaat
Foto via: Instagram @watchesofinstagram

Het materiaal en de wijdte van je horlogeband

Je horlogeband is ook belangrijk om het juiste horloge voor jouw stijl en pols te vinden. De wijdte van je horlogeband is vaak de helft van je horlogekast. Is deze dus 42 mm, dan is je horlogeband 21 mm. Verder ben je volledig vrij in het materiaal wat jij kiest. Maak je de keuze voor een klassiek model? Of ga jij juist voor een retro-model of sportief exemplaar? Beoordeel de vijf verschillende soorten horlogebanden om te kijken welke het beste bij jouw smaak past.