De ideale horlogeband kiezen voor jouw horloge

Ga je gekleed of meer casual? Op zich een logische vraag, maar het gaat er vaak ook om wat je exact gaat doen. Zo is het verstandig om een duikhorloge te voorzien van een geschikte riem. Een leren horlogeband kun je daarom beter achterwege laten, hoe mooi het misschien ook staat. Kies in dat geval liever voor metaal, rubber of nylon. Let ook op het weer omdat niet alle bandjes ademend zijn.

Hier moet je ook aan denken

Wat voor soort horloge draag je graag? Begin met te bepalen of de klok zelf casual of formeel is en of je het nu naar boven of beneden wilt dragen. De standaard regel is dat een luxe horloge een leren band krijgt, maar dat is geen wet van meden en perzen. Je bent hier uiteraard vrij in, boven betekent leder niet automatisch dat het van rund is. Ook krokodillenleder, su├Ęde en zelfs leer van struisvogel is mogelijk.

horlogeband kiezen voor horloge

Wat staat goed en wat juist niet

Als je eenmaal weet welk type horlogeband geschikt is voor je horloge, heb dan ook aandacht voor de verschillende kleuren. Als je een monochroom horloge hebt met een simpel ontwerp en een zwarte wijzerplaat zoals een Omega Speedmaster, Panerai of Rolex Submariner, dan zijn de combinatiemogelijkheden eindeloos.

 

De maat is doorslaggevend

Naast het materiaal en de kleur is ook de maat van belang. Dit is cruciaal, maar het gaat vaak om twee zaken: de lengte en de breedte. Ten eerste de breedte. Het gaat om de maat tussen de nokken van het horloge in millimeters. Dat is het deel van het horloge waar de band is bevestigd. Voor de meeste herenhorloges is dat 18 mm, 20 mm of 22 mm. Vintage horloges kunnen nog wel eens een afwijkende maat hebben en dat geldt ook voor een Panerai. Laatstgenoemde kan makkelijk 24 mm of 26 mm hebben aangezien de diameter van de horlogekast wel 47 mm kan zijn.

horlogeband kiezen

Het beschikbare budget

Waarschijnlijk is het de belangrijkste vraag: hoeveel wil je er aan uitgeven. Het beste antwoord is wellicht dat je dat helemaal zelf bepaalt. Natuurlijk kun je voor een goedkope optie gaan waardoor je niet meer dan tien euro kwijt bent. De vraag is dan of dat wel passend is voor een exclusief horloge. Ben je een beetje serieus als het gaat om je uitstraling, wees dan niet al te zuinig. Een prijzig horlogebandje kan immers zelf een goedkoop klokje bijzonder duur laten lijken.