1. Popcorn

Het wordt afgeraden om je popcorn in de airfryer te bereiden. Mais poft namelijk pas rond de temperatuur van 200 graden Celsius, en veel airfryers kunnen deze temperatuur niet bereiken. Mocht je airfryer deze temperatuur wel kunnen bereiken, dan is het maken van popcorn in de heteluchtfriteusewel mogelijk.

 

2. Kaas smelten

Het is geen probleem om kaas in je airfryer te doen, alleen is het wel erg lastig om kaas in een airfryer te laten smelten op een hoge temperatuur. Als je een pizza in de airfryer maakt, zul je namelijk merken dat de kaas krokant en gegratineerd wordt, in plaats van gesmolten. Kaas kan dus zeker wel in een heteluchtfriteuse, alleen raden we dit niet aan als je je kaas gesmolten wil hebben.

3. Diepvrieskroketten

Kroketten zijn vaak populair en worden veelvuldig in de friteuse bereidt, dus is het niet meer dan logisch dat je deze in je airfryer wil bereiden. Toch kun je kroketten het beste niet in een airfryer klaarmaken, want na ongeveer tien minuten op 180 graden Celsius in je airfryer is te zien dat je kroket nog net zo bleek is, en misschien zelfs is opengebarsten. Ze zullen dus nooit zo mooi knapperig en bruin worden als wanneer je je een kroket in de frituur bereidt.

 

4. Verse groenten

Verse groenten kunnen natuurlijk niet tijdens je maaltijd ontbreken, alleen komen niet alle groenten even mooi uit de airfryer. Zo kun je sommige rauwe groenten perfect klaarmaken in de airfryer, terwijl andere weer heel verlept en verpulverd uit je airfryer komen. Van tevoren is het dus moeilijk in te schatten hoe je verse groenten eruit zullen komen. Daarom is het het beste om diepvriesgroenten te gebruiken, want deze komen wel goed uit de heteluchtfriteuse.

5. Eten met een laagje deeg

Wil je eten met een laagje deeg bereiden, zoals fish-and-chips bijvoorbeeld? Dan kun je dit het beste niet in een airfryer doen. Wanneer je dit in olie frituurt, wordt het laagje deeg lekker krokant, maar in de heteluchtfriteuse zal het laagje deeg juist naar de bodem druipen.

6. Olie en frituurvet

Het wordt sterk afgeraden om olie of frituurvet in je airfryer te gooien. Het zal namelijk niets veranderen en daarnaast kan het ook nog eens gevaarlijk zijn. Dit komt doordat een airfryer erg heet vanbinnen is. Als je hier dan ook nog eens olie aan toevoegt, gaat het spatten. Omdat veel producten speciaal zijn ontwikkeld voor de heteluchtfriteuse, bevatten deze al voldoende hete lucht. Wel mag je een klein laagje boter gebruiken, voor over je biefstuk bijvoorbeeld. Let er dan wel goed op dat het niet gaat lekken.

7. Vet vlees

Je kunt vet vlees beter niet in een airfryer klaarmaken. Wanneer je te vet vlees in de heteluchtfriteuse legt, kan dit vet namelijk gaan smelten. Als gevolg hiervan wordt het vet door de hele pan geblazen en kan het gaan stinken, en soms zelfs gaan roken. Dit geldt ook voor nat vlees dat net uit de vriezer komt. In plaats van goed bakken, kan het vlees hierdoor juist gaan stomen. Zorg er dus altijd voor dat je vlees of vis droog en niet te vettig is.

wat mag niet in airfryer

8. Bakpapier en kookgerei

Denk je het loskomende vet op te willen vangen door bakpapier in de heteluchtfriteuse te leggen? Ook dit kun je beter niet doen. Bakpapier, niet-ovenbestendige bakjes, borden, schalen en scherpe voorwerpen zijn namelijk echt niet goed voor je airfryer. Bakpapier houdt namelijk de luchtcirculatie tegen en dit kan ervoor zorgen dat je eten minder snel gaart of helemaal niet gaar wordt.

9. Beslag

Ook beslag, van bijvoorbeeld pannenkoeken of oliebollen, kun je beter niet in een airfryer doen. Beslag moet namelijk gestold worden, en dat lukt alleen met frituurvet. Wel zijn er speciale oliebollen voor in de heteluchtfriteuse te koop.

10. Laagje water

Soms kan een klein laagje water op de bodem van je pan helpen tegen opspattend vet, maar het is af te raden om de pan van je airfryer met water te vullen en deze vervolgens aan te zetten. Net als alle andere elektronische keukenapparaten moet je altijd voorzichtig zijn met water of andere vloeistoffen. Door het vele vocht in de pan loop je namelijk het risico op een defect in je heteluchtfriteuse, en dat wil je natuurlijk niet.

Wat is een airfryer precies en hoe werkt het?

Een airfryer, wat ook wel een heteluchtfriteuse wordt genoemd, is een apparaat dat voedsel bereidt door middel van het circuleren van hete lucht. De ventilator laat de hete lucht op hoge snelheid rond het voedsel circuleren waardoor het voedsel gaar wordt en er ook nog eens een knapperige laag ontstaat. Veel mensen gebruiken een airfryer dan ook als alternatief voor de friteuse, vooral omdat het voedsel wat je hierin bereidt wel tot 80 procent minder vet bevat. Met een Airfryer kun je je voedsel grillen, bakken, braden of frituren. Het is dan ook erg populair en het wordt wereldwijd veel verkocht.

Lees ook de grote fouten die veel mensen met een airfryer maken.