Je airfryer niet voorverwarmen

Een van de grootste fouten die mensen met een airfryer maken, is dat ze de airfryer niet voorverwarmen. Net als bij een oven en een frituurpan, moet je je airfyer ook voorverwarmen. De airfryer heeft tijd nodig om op de juiste temperatuur te komen. Stop je het eten er eerder in? Dan kan het zijn dat de maaltijd die je wil bereiden, niet volledig gaar is.

Het mandje niet ingevet

In de airfryer zit een mandje waar je je eten instopt om klaar te maken. Wist je dat je dit mandje eigenlijk een beetje hoort in te vetten? Dit zorgt ervoor dat het eten niet vast blijft zitten aan het mandje. Je hebt de airfryer gekocht om vetvrij en dus gezonder te koken, maar dat ene druppeltje vet voor het mandje heeft niet zoveel impact op je.

Te klein of te licht eten in de airfryer

Bak jij wel eens krieltjes of lichte groente in de airfryer? Zorg er dan voor dat je hier wel genoeg ervan in doet. Doordat dit voedsel namelijk heel klein en licht is, kan het zijn dat het eten rond laat vliegen door de lucht die de airfryer in de kookruimte blaast. Ook kan het zijn dat bijvoorbeeld een krieltje onder het rooster schuift en op een verwarmingselement belandt. Dit kan dan rook veroorzaken. Dat wil je natuurlijk niet.

Te veel eten in het mandje stoppen

Een van de andere fouten die mensen met een airfryer maken, is dat ze het mandje veel te vol stoppen. Een airfryer is vaak niet zo groot. Daardoor willen mensen vaak veel meer in het mandje stoppen dan eigenlijk kan. Er zit gewoon een streep aan de binnen kant van de pan die aangeeft hoeveel er maximaal in kan. Ga hier dan ook niet overheen. Het kan dan namelijk zijn dat je maaltijd niet gaar wordt.

De airfryer niet laten afkoelen

Nadat je de airfryer gebruikt hebt, is het wel van belang om het apparaat eerst af te laten koelen. De onderdelen kunnen anders namelijk makkelijk beschadigen, voornamelijk de onderdelen die gemaakt zijn van kunststof.

De airfryer niet schoonmaken

De pan moet natuurlijk wel schoongemaakt worden om de zoveel tijd (het liefst na elke maaltijd, maar dit doet toch niemand). Hiervoor moet de pan bovendien volledig zijn afgekoeld. Haal de stekker er eerst uit. Vervolgens kan je het mandje uit de airfryer halen. Deze moet je of met de hand afwassen of (als het volgens de productbeschrijving mag) in de vaatwasser zetten. Dan kan je een vochtige doek pakken en de binnenkant schoonmaken. Droog alles goed af, zet de pan weer in elkaar en je kan alles weer opbergen.

Inspiratie nodig voor lekkere snacks uit de airfruyer? Bekijk dan de loempia frikandel voor de airfryer. Het proberen meer dan waard.