Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer is de grote vervanger voor de frituur, waar je al je snacks in het vet gooit. De naam zegt het al, ‘air’-fryer. Het keukenapparaat gebruikt namelijk alleen nog maar hetelucht om je snack klaar te maken. Het zou dus een stuk gezonder moeten zijn dan de traditionele manier van frietbakken. Maar wat is daarvan waar?

 

Want waar je je snack of friet ook in gooit, het blijft een vette hap die je vervolgens op eet. We hebben voor je uitgezocht hoeveel gezonder de airfryer is ten opzichte van zijn ongezondere tegenhanger.

Hoeveel gezonder is een airfryer dan de frituur?

Natuurlijk is het een groot gezondheidsvoordeel dat je snack niet meer suddert in een bak met frituurvet. Daardoor trekt er dus geen extra vet in je snack en zitten er dus automatisch minder calorieën in je snack. Maar zit er niet al van te voren veel vet in? Dat valt eigenlijk heel erg mee. Fabrikanten gebruiken natuurlijk wel een klein beetje olie of vet tijdens de productie, maar het is appels met peren vergelijken wanneer je naar de frituurpan kijkt.

airfryer gezonder dan frituurpan

En er zit nog een voordeel aan de airfryer: doordat de frituur zo’n hoge temperatuur bereikt en de snack écht compleet wordt ondergedompeld in het vet, worden de meeste vitamines en antioxidanten kapot gemaakt. Natuurlijk is dat ook een stuk minder bij de airfryer, dus je krijgt een stuk meer vitamines binnen wanneer je voor de airfryer kiest.

De conclusie: eten bereiden met een airfryer is daadwerkelijk veel gezonder voor je dan de frituurpan. De smaakbeleving bij de hetelucht zal natuurlijk altijd iets anders zijn, maar wanneer je weet dat er een vermindering van 45 calorieën per 100 gram is, is de overstap de moeite zeker waard. Dus gooi je frieten en snacks binnenkort maar in de alternatieve pan.