Marktplaats

Allereerst beginnen we natuurlijk bij dé Nederlandse klassieker: Marktplaats. Deze website werd opgericht in 1999 en groeide al snel uit tot één van de bekendste plekken om tweedehands spullen aan te bieden. Wat je misschien niet wist, is dat Marktplaats in 2004 werd overgenomen door het Amerikaanse bedrijf eBay (overigens ook een platform voor het kopen en verkopen van tweedehands spullen). Deze overname had verder weinig effect op de gebruikers, aangezien het gewoon een autonoom Nederlands bedrijf bleef. Maar Marktplaats is niet voor niets zo populair gebleven: je kunt er namelijk van alles vinden. Noem het zo gek niet op, of iemand heeft wel te koop staan waar je op zoek naar bent. Je kunt hier terecht voor allerlei spullen, denk aan meubels, speelgoed, dierenartikelen en auto’s. Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die echte collectors items, kleding en babyspullen verkopen.

 

Vinted

We kennen het allemaal van de vele reclames: Vinted is hét online platform voor het (ver)kopen van kleding. Oorspronkelijk is Vinted een Litouws bedrijf dat zich in het begin richtte op het verhandelen van baby- en kinderkleding. Dit leek ontzettend populair en groeide daarna al snel uit tot een veelomvattend platform voor tweedehands mode zoals kleding, schoenen en accessoires. In 2011 werd de naam van de website veranderd in Vinted, wat het concept van vintage kleding en tweedehands mode beter benadrukte. Inmiddels is Vinted een internationaal bekend platform geworden met en actieve community van modebewuste kopers en verkopers. Hun motto is dan ook: “Draag je ’t niet? Verkoop ’t dan!” dat zowel de modebewustheid als de duurzaamheid van de actieve community wil bevorderen in plaats van de focus te leggen op fast fashion. Het is dus de ultieme plek om iemand anders blij te maken met de kleding die je niet meer draagt.

tweedehands spullen kopen en verkopen

Plaatselijke kringloop

Ondanks dat het internet ontzettend veel te bieden heeft, kan het soms toch fijner zijn om fysiek in een winkel rond te lopen. Dit kun je natuurlijk het beste doen in je plaatselijke kringloopwinkel. Deze unieke ‘winkels’ hebben een rijke geschiedenis en spelen een belangrijke rol in duurzaamheid en gemeenschapsbetrokkenheid. Kringloopwinkels zijn opgericht met het doel om gebruikte spullen een nieuw leven te geven en tegelijkertijd sociale doelen te ondersteunen. Vaak worden kringloopwinkels gerund door non-profitorganisaties die zich inzetten voor het helpen van mensen in nood, het creëren van banen voor kansarme individuen of het ondersteunen van gemeenschapsprojecten. Wat kringloopwinkels zo speciaal en leuk maakt, is de diversiteit aan items die je er kunt vinden. Van meubels tot kleding, elektronica, boeken, speelgoed en zelfs vintage schatten; je weet nooit wat je tegenkomt als je er gaat winkelen. Met een snelle Google-zoektocht kun je al snel in kaart brengen welke kringloopwinkels er bij jou in de buurt zitten.

eBay

We noemden het al eerder, maar ook eBay is een goede plek om zowel authentieke als tweedehands spullen te kopen en verkopen. eBay is een wereldwijd online platform en werd in 1995 opgericht als een website voor veilingen. De bedoeling was dat mensen op deze website veilig spullen konden verkopen door middel van veilingen. Dit idee leek ontzettend aan te slaan en vanaf 1997 is het online platform de bekendste plek voor het kopen en verkopen van tweedehands spullen dat we kennen. Net als Marktplaats, werkt ook eBay als met een veilingmodel. Je zet je spullen te koop voor een richtprijs en mensen mogen zelf een prijs aanbieden. Inmiddels is ook hier de mogelijkheid om je spullen te verkopen voor een vaste prijs. Ben je dus op zoek naar een groter platform dat vergelijkbaar is met Marktplaats? Dan moet je eens een kijkje nemen op eBay.

tweedehands spullen ebay

Facebook Marketplace

Natuurlijk kun je ook je ‘doorsnee’ sociale media gebruiken voor het opsporen van tweedehands spullen. Zo heeft Facebook bijvoorbeeld zijn eigen Facebook Marketplace. Dit is een functie waarmee gebruikers lokale producten kunnen kopen en verkopen. Het is een handige manier om in contact te komen met mensen uit jouw eigen omgeving. De Facebook Marketplace werd voor het eerst geïntroduceerd in 2016 en ontpopte zich tot een snelgroeiend online plek voor het (ver)kopen van tweedehands spullen. Eén van de grote voordelen van Facebook Marketplace is het sociale aspect. Als gebruiker kun je ook de profielen van de aanbieders bekijken waardoor je een beter beeld krijgen van de persoon met wie je zaken doet. Daarnaast kunnen verkopers hun producten delen in lokale Facebook-groepen en op hun persoonlijke pagina’s, waardoor ze een bredere doelgroep kunnen bereiken. Mensen verkopen hier ook weer van alles, variërend van meubels en elektronica tot kleding en auto’s.

Appel & Ei

Een andere fysieke plek om tweedehands kleding te kopen, is Appel & Ei. Appel & Ei is een Nederlandse franchiseformule die gespecialiseerd is in de verkoop van tweedehands kleding en accessoires. De keten heeft als doel om duurzaamheid te bevorderen door het hergebruik van kleding te stimuleren. De winkels zijn vaak stijlvol ingericht en bieden een aangename winkelervaring voor klanten die op zoek zijn naar mooie tweedehandskleding tegen betaalbare prijzen. De keten heeft verschillende vestigingen verspreid over Nederland, wat het gemakkelijk maakt voor mensen om dicht bij huis te winkelen. Bij Appel & Ei kun je kleding vinden dat nog van goede kwaliteit is en nog in een uitstekende staat verkeren. Ze accepteren ook kleding van particulieren voor verkoop op commissiebasis: je kunt je eigen ongebruikte kleding inleveren bij de winkel, en als de items worden verkocht, ontvangt je een deel van de opbrengst. Veel mensen vinden winkelen bij Appel & Ei een leuke en milieuvriendelijke manier om unieke en betaalbare kledingstukken te vinden. Je kunt de winkels door het hele land vinden.

Waarom kopen we tweedehands spullen?

Wat ooit als “oud” of “gebruikt” werd beschouwd, lijkt tegenwoordig een heel nieuwe betekenis te hebben gekregen. Het is een symbool van verantwoordelijkheid voor het milieu en een bewuste keuze om unieke en kwalitatieve items te vinden die niet meer in de traditionele winkels te vinden zijn. Het kopen van tweedehands spullen en kleding heeft erg veel voordelen. Ten eerste helpt het ons onze ecologische voetafdruk te verkleinen door bestaande items een tweede leven te geven. Hierdoor vermindert de noodzaak van nieuwe productie en grondstoffen. Aangezien we al ongelooflijk veel onnodige afval hebben, is dit de manier om het bijdragen hieraan te verminderen. Daarnaast kan tweedehands winkelen vaak prettig zijn voor ons budget, waardoor we waardevolle vondsten kunnen doen tegen lagere prijzen en zo geld besparen.

Lees ook: Om deze reden moet je stoppen met het bestellen bij SHEIN.