SHEIN is onderdeel van fast fashion

SHEIN is een snelgroeiend Chinees bedrijf dat in de afgelopen jaren veel populariteit heeft gewonnen. Het overtreft zelfs de waarde van toonaangevende modeketens zoals H&M en Zara. SHEIN’s betaalbare fast fashion en trendgerichtheid hebben echter negatieve ethische en milieugevolgen. De webshop kopieert vaak kledingitems van bekende merken en ondermijnt zo zowel eerlijke concurrentie als duurzaamheid. Het bevorderen van deze praktijken versterkt de wegwerpmentaliteit en staat haaks op een duurzame levensstijl.

De gemakkelijke en goedkope beschikbaarheid van fast fashion leidt ertoe dat mensen steeds vaker nieuwe kleding kopen en oude kleding simpelweg weggooien. Dit gebrek aan duurzaamheid heeft aanzienlijke negatieve gevolgen voor het milieu, vooral in een tijd waarin we ons juist inzetten voor een duurzamere levensstijl. Het is dus raadzaam is om niet langer aankopen te doen bij SHEIN.

De controversie rondom mensenrechten

Bovendien zijn de werkomstandigheden voor SHEIN-medewerkers verre van ideaal. Daarnaast is het zorgwekkend dat werknemers in de fabrieken van SHEIN gedwongen worden tot buitengewoon lange werkdagen, zonder voldoende rustpauzes, en met een ontoereikend loon voor hun harde werk. Deze uitbuiting van arbeidskrachten is een ernstige schending van de arbeidsrechten en verdient onze aandacht en bezorgdheid.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NOS Stories (@nosstories)

Het is daarom essentieel om bedrijven te steunen die zich inzetten voor eerlijke arbeidsomstandigheden en fatsoenlijke lonen, en om degenen te vermijden die dergelijke praktijken voortzetten. Door bewust te kiezen voor ethisch verantwoorde merken, dragen we bij aan het verbeteren van de werkomstandigheden en de waardigheid van arbeiders over de hele wereld. Laten we bewust omgaan met onze kledingaankopen en een positieve impact hebben op zowel het milieu als de arbeidsomstandigheden.

Lees ook: Fans zijn geschokt nu ze erachter komen waar ‘ASOS’ (kledingmerk) voor staat.