Een whisky die is behandeld met vrieskou

Het is een nieuw experiment in de whiskywereld en daarmee ook een primeur voor Talisker. Dit is de derde en laatste toevoeging aan de Xpedition Oak-serie, een reeks zeldzame, lang gerijpte single malt whisky’s. De Talisker Glacial Edge 45 Year Old Single Match Scotch heeft een ongekend diepe smaak. Dit komt doordat de Schotse distilleerderij sterk uitgebrande Amerikaans eiken vaten op de bevroren bodem van de Canadese ijs zone heeft gezet. Deze vaten zijn 96 uur blootgesteld aan ijskoude arctische winden. De windvlagen, knerpende sneeuw en de vrieskou zorgden ervoor dat de vaten barstten.

Nieuwe smaaksensatie voor Talisker

Tijdens deze finish kon de whisky meer contact maken met het hout. Hierdoor is de vloeistof dieper in het hout getrokken en heeft de whisky meer pittige en zoete aroma’s opgenomen uit de vaten. Dit zorgt voor een nieuwe smaaksensatie, die toffeezoet begint en vervolgens langzaamaan naar smaakvol zout met een toenemende peperigheid begint te smaken.

exclusieve talisker whiskey verzamelen

Bekende whisky-expert Charles Maclean keurt de speciale whisky meer dan goed: “Een uitstekende Talisker, vol, rond en complex, maar toch nog levendig en sprankelend. Het karakter van de distilleerderij is prachtig aangepast door de ouderdom, maar nog steeds duidelijk aanwezig.”

Parley For the Oceans

Voor de laatste editie van deze avontuurlijke serie is Talisker wederom in zee gegaan met hun partner Parley For the Oceans, een wereldwijde milieuorganisatie. Samen met gletsjerwetenschapper dr. Alison Criscitiello, surfer Greg Long en snowboarder Taylor Godber reisde het team van Talisker naar Canada. Daar leerden ze meer over hoe verschillende ecosystemen op aarde met elkaar verbonden zijn, van de gletsjervelden in Canada tot de zee rondom Talisker’s distilleerderij op het eiland Skye.

Een deel van de opbrengst van Talisker Glacial Edge 45 Year Old zal wordt gedoneerd aan Parley, dit ter ondersteuning van het gemeenschappelijke doel om ecosystemen wereldwijd te beschermen en te behouden. Een prachtig gebaar van Talisker.

fles talisker malts bestellen

Cyrill Gutsch, oprichter en CEO van Parley for the Oceans: “Van gletsjerijs tot kelpwouden, alles is met elkaar verbonden en onze wereld verandert sneller dan we beseffen. Diep vanbinnen weten we dat we de manier waarop we denken en leven moeten transformeren. Deze limited edition whisky vertelt het verhaal van onze veranderende omgeving in een uniek product dat is gevormd door tijd en natuurelementen, en biedt tegelijkertijd de kans om het benodigde klimaatonderzoek, activisme en de menselijke verbinding te ondersteunen.”

Talisker Glacial Edge 45 Year Old Single Match Scotch is te bestellen

De Talisker Glacial Edge 45 Year Old Single Malt Scotch Whisky is verkrijgbaar bij geselecteerde retailers en via Malts.com. Je moet er echter wel wat voor over hebben om zo’n unieke whisky aan je collectie toe te voegen. De whisky is namelijk van jou voor € 5.299,00.

limited edition talisker whiskey fles

In samenwerking met Talisker