Zijn diepvriesgroenten minder gezond dan verse groentes?

Groente en fruit uit de diepvries zijn makkelijk en vaak goedkoper dan verse groente. Je hoeft ze alleen maar uit de vriezer te halen en te ontdooien en dan soms nog een paar minuutjes koken. Er is ook minder risico dat je ze moet weggooien wanneer ze niet goed meer zijn. Maar er wordt vaak gezegd dat groenten en fruit uit de diepvries helemaal niet gezond zijn en dat de hoeveelheid vitamines, vezels en antioxidanten afneemt door het bevriezen. Toch is dat niet helemaal waar.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat bevroren groenten helemaal niet minder gezond zijn dan verse groenten. Sterker nog, diepvriesgroenten kunnen soms gezonder zijn dan verse groenten doordat ze bevroren zijn. Hoe kan dat?

bevroren groenten gezonder dan verse groente

Waarom diepvriesgroente soms gezonder zijn

Verse groenten en fruit raken namelijk ook hun vitaminen en oxidanten kwijt tussen de oogst en het moment dat jij ze eet. Diepvriesgroenten worden vaak vroeg in het verwerkingsproces al bevroren en hebben daarom dat probleem niet. Het afbraakproces van de stoffen wordt dan gestopt.

Onderzoek toonde aan dat in veel gevallen, diepvriesgroente en fruit evenveel of meer voedingsstoffen bevatten dan de verse variant na een aantal dagen in de koelkast. Onder andere de hoeveelheid vitamine C is gelijk aan of hoger dan bij verse groente. Bijvoorbeeld bij wortelen, aardbeien, sperziebonen en blauwe bessen. Daardoor kunnen diepvriesgroenten gezonder zijn dan

diepvriesfruit minder oxidanten dan vers fruit

Al met al zijn diepvriesgroenten dus helemaal niet veel slechter dan de verse variant. Je moet er natuurlijk wel rekening bij houden dat het alleen om groenten en fruit gaat waar niets aan toegevoegd is. Spinazie à la crème uit de vriezer is niet gezonder dan verse spinazie. Ook kun je bij het koken altijd vitaminen en antioxidanten kwijtraken, dus wokken of bakken is een betere optie. Er zijn trouwens ook groentes en fruit die best ongezond kunnen zijn. Gezond eten kan dus nog best ingewikkeld zijn.