Oliebollen met bier voor bij oud en nieuw

Champagne en oliebollen zijn niet zo’n goede combinatie, maar bier en oliebollen daarentegen. Deze oliebollen kan je met bier eten, want ze zijn zelf gemaakt met bier. De perfecte bieroliebollen voor bij oud en nieuw om het jaar goed te beginnen.

De ingrediënten

Wat heb je nodig? Koop een flesje donker bier naar keus. Je hebt daarnaast 250 gram rozijnen, 150 gram krenten, 350 ml melk, 50 gram boter en een ei nodig. Vergeet de 500 gram bloem niet, een zakje gedroogd gist, een beetje suiker en een snufje zout. Als je dit allemaal hebt, dan heb je alles om die heerlijke bieroliebollen voor oud en nieuw te maken.

bieroliebollen oud en nieuw

Bereidingswijze

Gooi in de beslagkom jouw heerlijke donkere bier en voeg de rozijnen en krenten toe. Laat ze 20 minuten liggen zodat de krenten en de rozijnen alles goed kunnen opnemen. Na 20 minuten kan je de rozijnen en krenten afgieten, maar vergeet niet het bier op te vangen. Dit heb je later nog nodig voor het beslag. Dep de rozijnen droog en hou 150 ml bier apart.

Doe de melk en de boter in een pan en verwarm het geheel. Doe dit totdat de melk lauwwarm is en de boter gesmolten. Roer de gist en een beetje suiker naar smaak er doorheen en laat het geheel een minuutje staan. Roer het geheel daarna nog een keer goed door.

Klop het ei in een bakje. Zeef daarnaast de bloem met het zout door een zeef in een beslagkom. Giet het melkmengsel, bier en het ei erbij en zorg ervoor dat het een glad beslag wordt door te roeren. Roer vervolgens met een pollepel de rozijnen en de krenten er doorheen.

oliebollen maken met bier

Nu moet het oliebollen beslag rijzen. Dit doe je door de beslagkom af te dekken met een natte schone theedoek en de kom neer te zetten op een warme plek. Laat het geheel ongeveer 45 minuten rijzen en het beslag zou ongeveer drie keer zoveel moeten worden. Hierna is het tijd om jouw bieroliebollen te bakken en met oud en nieuw te genieten van deze heerlijke gefrituurde deegsnack.

Voor nog meer plezier, kan je ook deze mannelijke dranken voor de feestdagen in huis halen. Heerlijk en écht een feestje waard.