Wat helpt tegen een kater?

Het drinken van alcoholische dranken kan de gezelligheid verhogen, maar toch kent alcohol een aantal bijwerkingen. Behalve dat je wat losser in de omgang wordt, ga je ook vaker naar het toilet. Het wordt pas echt vervelend als je teveel hebt gedronken. De bekende kater wordt namelijk veroorzaakt door, hoe gek het ook klinkt, uitdroging, een verlaging van de suikerwaarde van je bloed en de opdonder die je zenuwstelsel heeft gekregen door de alcohol. Je lichaam herstelt zich dus en dat merk je goed! Maar wat helpt nou echt tegen een kater?

1. Hydratatie

Nu je weet dat een kater mede wordt veroorzaakt door uitdroging, is het slim om gewoon voldoende water te drinken. Zo vul je snel het tekort aan.

Voor de goede orde: we bedoelen daar dus geen bier of andere drankjes mee. Een ander voordeel is dat water je lichaam reinigt. Ook deze drankjes helpen tegen een kater.

2. Genoeg slapen

Als er een activiteit is die je kater verergert is het wel slaaptekort. Na een nacht doorhalen is het dus slim om te zorgen voor voldoende nachtrust. Ga je op zondag stappen, neem dan voor de zekerheid op maandag vrij.

Wat helpt tegen een kater?

Nog een beter plan: houd je losbandige avond op een vrijdag- of zaterdagavond.

3. Een goed ontbijt doet wonderen

Naast het drinken van voldoende water, kan een stevig ontbijt voor wonderen zorgen. Het nadeel van bier is vaak dat je minder trek hebt en dus is de kans groot dat je lichaam die extra voedingsstoffen goed kan gebruiken. Met name vezelrijke voeding is nuttig, net als gebakken spek of een extra dikke hamburger!

4. Eet meer koolhydraten

Het nuttigen van koolhydraatrijke voeding is een prima manier om de kater letterlijk weg te eten. Dat betekent dus veel brood, pasta, kaas en melk. Kortom, een goed belegde pizza doet wonderen.

5. Pijnstillers

De ervaren drinker weet wat ook echt helpt: pijnstillers. In veel gevallen wordt het als een zwak excuus gezien: wie wil drinken moet immers ook de gevolgen dragen. Klopt natuurlijk, maar een beetje hulp is nooit verkeerd.

Wat helpt tegen een kater?

Wil je het echt goed doen, slik dan twee ibuprofen pillen voor het slapen gaan. Dan kan je zelfs een kater voorkomen. De volgende ochtend ben je ons dankbaar!

6. Douchen

Wil je op een frisse manier aan je dag beginnen, dan doe je er verstandig aan om een douche te nemen. Je lichaam krijgt dan even een flinke oppepper en je ben er weer helemaal bij. Werkt ook goed bij een flinke kater!

7. Vermijd cafeïne

Je denkt natuurlijk dat koffie helpt om goed wakker te worden. Klopt helemaal, maar niet als net wakker bent met een kater. De cafeïne kan het juist nog erger maken. Lekker laten staan dus en gewoon beginnen met een glas water.

8. Geen sterke drank

Een kater verhelpen is zinvol als je hem al hebt, maar voorkomen is ongetwijfeld beter. Klinkt logisch, maar als je het dan toch op een drinken wil zetten, geef je dan niet over aan sterke dranken, maar hou het gewoon bij je biertje.

tips medicijn tegen kater

Hoe lekker bourbon, tequila en whisky ook mag zijn, het zorgt alleen maar voor een kater die je nog lang bij zal blijven.

9. Fitnessen met een kater

Je zal er geen zin in hebben om met een kater naar de sportschool te gaan, maar je raakt na een uurtje sporten wel snel je kater kwijt. Het geheim is namelijk dat de inspanning je metabolisme verhoogt waardoor je sneller hersteld van je drinkgelag.

10. Een goede vrijpartij

Nog leuker: een kater is het beste excuus voor actie in de ochtend. Klinkt vreemd, maar het is echt iets wat helpt tegen een kater! Je lichaam maakt tijdens een orgasme namelijk verschillende hormonen aan. Nu gaat het te ver om dat helemaal uit te diepen, maar die hormonen hebben ook een ontstekingsremmende functie, net als pijnstillers. Even van elkaar genieten kan dus een prima middel na een zware nacht zijn.

Heb jij tegenwoordig steeds meer last van een kater dan vroeger? Dat is vrij logisch. Er zijn een aantal redenen waarom katers erger worden.