Hoe kan je een kater voorkomen?

Dat slechte gevoel in de ochtend komt natuurlijk niet uit het niks. Algemeen bekend is natuurlijk wel dat alcohol vergif is voor je lichaam. Maar wat zorgt nou voor die nare bijwerkingen in de ochtend? Dé reden van een kater is vochttekort. Je moet namelijk vaker plassen door alcohol, dus je lichaam houdt minder vocht vast. Daardoor drogen je hersenen uit. Daarnaast komt er veel aceetaldehyde in je lichaam. Deze stof helpt bij het afbreken van alcohol, maar zorgt voor een flinke hoofdpijn en trillingen. Maar wat helpt er nou écht tegen een kater en hoe weet je hem te voorkomen op de avond zelf?

Wanneer je je aan deze 10 tips houdt, is de kans een stuk minder groot dat je de dag daarna een flinke kater hebt. Dus schrijf ze desnoods op en maak er gebruik van voor de volgende keer.

1. Begin eerder met drinken

En nee, niet zoals Martien Meiland al ná half 12, maar begin al wat eerder op de avond met alcohol. Zo zorg je ervoor dat je ook eerder weer klaar bent met de drankjes en je niet tot laat nog doorgaat. Je kan dan ná het drinken nog even een goede maaltijd eten en op tijd slapen. Zo voorkom je dat de alcohol helemaal wordt opgenomen in je lichaam én heb je genoeg slaap. Het meest vervelende is namelijk wanneer je een slaaptekort én je een kater te pakken hebt.

2. Eet tijdens het drinken

Oké, je beste maten kunnen pas om half 10 ’s avonds. Dan is het ook zo eenzaam om alleen alvast te gaan drinken en te stoppen als je vrienden er zijn. Een oplossing die je dan kan gebruiken is: eet genoeg tijdens het drinken. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen in het begin al een goede bodem hebt, maar ook tussen de drankjes door een bodem blijft creëren. Zo is de kans een stuk kleiner dat de alcohol volledig in je bloed wordt opgenomen en je daardoor dus een ergere kater hebt.

kater tips

3. Eet voldoende Vitamine B

Vitamine B is een van de wondermiddelen tegen een kater. Deze vitamine zorgt er namelijk deels voor dat je lichaam de alcohol weer goed kan afbreken. Een beetje extra vitamine B is dus écht een goed plan voordat je gaat drinken. En wil je er zeker van zijn dat het goed zijn werk doet? Dan kan je altijd nog een vitamine bruistablet innemen voordat je gaat slapen.

4. Drink water voordat je gaat slapen

Wanneer je de behoefte totaal niet voelt om een bruistablet te nemen voordat je gaat slapen, dan is het wel een goed idee om er even een glas water tegenaan te gooien. Je geeft je lichaam daardoor namelijk extra vocht, waardoor je lichaam & hersenen dus minder uitdrogen. Het resultaat: minder last van hoofdpijn in de ochtend daarna.

5. Wissel drank af met water

Wanneer je al van tevoren weet dat je nét voor het slapen gaan geen water moet drinken, omdat je anders midden in de nacht naar het toilet moet, is het een strak plan om tussen de alcohol door water te drinken. Niet alleen verdun je de alcohol dan, ook zorg je ervoor dat je lichaam niet uitdroogt tijdens het drinken. En drink ook écht alleen maar alcohol wanneer je daar zin in hebt. Dorst kan je namelijk ook gewoon lessen met een glas water.

kater

6. Laat je niet opjagen

Je kent het wel: die vrienden die extra veel alcohol in je glas schudden of tóch nog een extra biertje voor je bestellen. Onthoud één ding: laat je niet opjutten. Drink gewoon op je eigen tempo en laat dat biertje nog even staan. De kans dat je die vriend dat biertje dan zelf opdrinkt, is groot. Ook geef je daarmee aan dat je het écht op je eigen tempo wil doen om je kater te voorkomen.

7. Drink niet te snel

Té snel drinken kan er ook voor zorgen dat je lichaam er verkeerd op reageert en je de ochtend daarna een flinke kater hebt. Waarom? Omdat je lichaam geen tijd heeft om de alcohol af te breken en het daardoor dus extra lang in je bloed blijft zitten. Een kleine pauze tussen de drankjes door is prima. En wanneer je wel steeds wilt bestellen wanneer je vrienden dat ook doen: bestel een frisje of een water. Daarmee doe je toch nog (een soort van) mee.

8. Sla donkere drankjes over

Sla de cognac, scotch en bourbon een avondje over. Al deze sterke dranken met een donkere kleur zorgen ervoor dat de alcohol in je lichaam niet snel kan worden afgebroken en het dus ook langer in je lichaam blijft zitten. Dus blijf lekker aan de bier of wijn.

kater voorkomen

9. Mix niet te veel

Het is sowieso handig om maar één soort drank te drinken op een avond. Verschillende biertjes, bier en wijn afwisselen en sterke dranken tussendoor zijn allemaal redenen waardoor je kater heel erg kan zijn de dag daarna. Voorkom dus dat je veel door elkaar heen drinkt en blijf bij je favoriete drankje.

10. Drink alleen als je je goed voelt

Wanneer je niet uitgerust gaat drinken of gaat drinken wanneer je je slecht voelt, is de kans groot dat je lichaam minder goed tegen de alcohol kan. Wanneer je moe bent kan je lichaam namelijk minder snel werken en wanneer je je slecht voelt is de kans groot dat je meer gaat drinken om je goed te voelen. Ga dus alleen naar de kroeg wanneer je écht zin hebt en goed in je vel zit. Misschien wel de belangrijkste tip als jij een kater wil voorkomen.