Salaris van F1-coureurs

Het is niet gek dat F1-coureurs een flink salaris ontvangen voor hun races. Het is niet alleen een gevaarlijke sport, het is ook razend populair onder de bevolking. Veel mensen volgen de wedstrijden op de voet. We weten allemaal wel wie het vaakst winnen en welke coureurs een behoorlijk hoge rondetijd rijden. Deze coureurs krijgen ook het meeste salaris.

Maar bij welke coureur heb je nou de beste prijs/kwaliteitsverhouding en welke is dus het goedkoopst? Er is een gebruiker geweest op het forum Reddit die naar aanleiding van de salarissen over 2020 heeft uitgerekend welke bestuurder het goedkoopst is.

f1 coureurs

Welke F1 coureur is het goedkoopst?

Natuurlijk is er tijdens het berekenen van deze bedragen geen rekening gehouden met andere inkomsten en/of kosten die er door het team worden gemaakt. Zie het als een bruto-berekening van het salaris. Als we kijken naar wie relatief het goedkoopst is, komen we uit op Pierre Gasly. De Franse coureur scoorde het afgelopen jaar al 63 punten, terwijl zijn salaris ongeveer een miljoen euro was. Uitgerekend kost de coureur dus 15.873 euro per punt. Lando Norris staat op de tweede plek. McLaren moest het afgelopen jaar 20.270 euro per punt betalen aan de Brit.

Als we naar de topteams binnen de Formule 1 gaan kijken, komt Valtteri Bottas als goedkoopste uit de berekening. Hij krijgt de nummer 7 notering in de lijst, met 45.685 euro per punt. In totaal verdiende de coureur 9 miljoen euro dit jaar en scoorde hij dus 197 punten. Onze eigen Max verstappen is ruim twee keer zo duur van Bottas. Hij verdiende dit jaar 16 miljoen euro en won 170 punten binnen de Formule 1. Daarmee kreeg hij bijna één ton per punt. Red Bull betaalde zijn teamgenoot Alex Albon veel minder, namelijk 28.571 euro per punt.

schema f1-coureurs

Wie was dit jaar het duurst?

Nicholas Latifi en George Russell waren dit seizoen het allerduurst, volgens de berekeningen. De twee scoorde dit seizoen nog geen punten, maar kregen wel een salaris van 750.000 euro. Daarmee kregen de twee in principe een salaris zonder te scoren en waren ze dus het duurst van allemaal.