Waardoor krijg je een kater?

Om te ontdekken hoe je nooit meer een kater zal hebben, is het belangrijk om te weten waar die hoofdpijn en moeheid vandaan komt. We weten natuurlijk allemaal dat alcohol pure gif is. Het verstoort je complete lichaam in doen en laten en je moet er altijd heel lang van herstellen. Dit heeft meerdere oorzaken. De nummer 1 oorzaak van een kater zijn je nieren. Want doordat je zoveel alcohol hebt gedronken, heb je ontzettend veel vochtverlies. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de nieren veel water uitscheiden.

Een tweede oorzaak is de vorming van de giftige stof ‘aceetaldehyde’ die bij de afbraak van alcohol ontstaat. Het lichaam probeert deze giftige stof zo snel mogelijk af te breken, waardoor je hoofdpijn krijgt en je gaat trillen. Daarnaast speelt irritatie aan je maagslijmvlies nog een rol bij het krijgen van een kater.

 

Deze 5 tips helpen tegen een kater

Natuurlijk wil je een kater liever voorkomen dan genezen. Maar soms is het echt te laat. We hebben 5 tips tegen een kater, zodat jij die hoofdpijn en misselijkheid weg krijgt.

1. Een goed ontbijt

Wanneer je maagslijmvlies geïrriteerd is, wil je je lichaam natuurlijk helpen omdat zo snel mogelijk te kalmeren. Een goede tip daarvoor is het eten van een goed ontbijtje. We snappen ook wel dat dat echt het laatste is waar je zin in hebt, maar je helpt jezelf er echt mee. Stap even uit je comfortzone en zet je eroverheen. Na het ontbijt merk je waarschijnlijk meteen dat je je stukken beter voelt.

2. Ontkateren met zout

Wanneer je echt niet toe bent aan een goed ontbijt of het ging er sneller uit dan dat het in je lichaam kwam, is zout de oplossing. Een zoute cracker is bijvoorbeeld een goed voedingsproduct waarmee je je lichaam kan ontgiften. Het valt namelijk niet de zwaar op je maag, waardoor je sneller de neiging hebt om je ontbijt over te slaan of het er weer uit te kotsen.

kater ontbijt

3. Een paracetamol

Oké, nu dat ontbijt erin zit, wil je natuurlijk niet wachten totdat je lichaam het verwerkt heeft en je je daarna pas helemaal topfit voelt. Al helemaal als je bijvoorbeeld moet werken of je hebt met een vriend afgesproken bij één van de leukste hotspots van Amsterdam. Pak een half uur voordat je vertrekt een paracetamol. Na dat half uur werkt de paracetamol op zijn best en voel je je dus heel fit als je bij je afspraak komt. Wil je je kater voorkomen? Dan kan je er ook een pakken vóórdat je gaat slapen, in combinatie met een half liter water. Weet wel dat een paracetamol niet altijd heel erg lekker samengaat met alcohol.

Er is ook een reden waarom paracetamol beter is dan ibuprofen.

4. Drink heel veel water

Niet té veel, maar zorg dat je je lichaam blijft hydrateren. Het is megabelangrijk, want je nieren zijn helemaal uitgedroogd. Wil je dus zorgen dat je nieren nog even een tijdje mee kunnen? Drink dan minimaal anderhalve liter water op je hersteldag. Begin er in de ochtend meteen mee, anders kan je de motivatie misschien niet meer bij elkaar rapen halverwege de dag.

Het is nóg beter om water te drinken tussen die paar wijntjes in. Het helpt echt.

water

5. Ga onder de douche

Die vieze geur van alcohol werkt echt absoluut niet mee aan je herstel van een wild avondje. Zorg er dus voor dat je fris en fruitig bent. Je misselijkheid verdwijnt, volgens wetenschappers, het snelst als je tijdens het douchen koud en warm water met elkaar afwisselt. Zo activeer je je lichaam om hard te werken, een beetje zoals je een ei laat schrikken na het koken.

En als je je echt niet lekker voelt en de tips tegen de kater niet helpen, moet je je maar gewoon ziek melden bij een afspraak. Een kater is namelijk volgens de rechter een legitieme reden om je ziek te melden.