Je kent het wel. Wederom een legendarische nacht. slingerend, met een grote glimlach op je gezicht fiets jij met je meisje achterop terug naar huis. Waneer je veilig gearriveerd bent strompel je naar boven. Onderweg besluit je een tussenstop te maken: 2 paracetamolletjes, een groot glas water en morgen is er niks aan de hand. Denk je. Niks is minder waar. De ochtend is een hel en je vraagt je af: waarom doe ik dit mezelf toch telkens weer aan? Met je bakkes zo droog als de Sahara en kloppende hoofdpijn doel je een poging om op te staan. Terwijl je op de rand van je bed zit maakt je maag nog even drie extra rondjes. Die misselijkheid en dat lichte gevoel geeft aan dat je lichaam eten nodig heeft. Wat is nou het beste anti-kater eten? Een met vet doordrenkt engels ontbijt? Healthy groenteshakes? Nee, de Koreanen komen met de oplossing: soep!

anti kater soep man man

Deze magische soep was blijkbaar al eeuwen lang uitgevonden. Komen we nu achter.. De soep genaamd Haejangguk is rijk aan elektrolyten en vitamine B, de stoffen die de kater zouden moeten verminderen. De naam Haejangguk betekent letterlijk ‘katersoep’. De soep is rijk aan stukjes beef en lekker pittig. Er zijn varianten waarin gestold bloed en stukjes ossenhaas worden toegevoegd. Wij houden het liever gewoon bij de simpele thuis-variant die vol zit met groenten en eiwitten.

Ingrediënten (4/6 personen):

– 900 gram Chinese kool

– 3 eetlepels doenjang

– 2 eetlepels gochugaru

– 4 teentjes knoflook

– 2 eetlepels soya saus

– eetlepel sesamolie

– 3/4 kopje taugé

– 150 gram couchette

– 1 lente ui

– 1 Koreaanse rode peper

– 1 Anaheim chili peper

– 5 kopjes runder bouillon

Bereidingswijze

1. Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Vul daarnaast een grote schaal met ijswater. Kook de Chinese kool 1 minuut en leg deze vervolgens in het ijswater. Laat deze uitlekken en snij ze in kleine stukjes.

2. Voeg de doenjang, gochugaru, knoflook, sojasaus en sesamolie toe samen met de geblancheerde kool, taugé, courgette, lente-ui en chilipeper toe in een grote kom en meng het geheel goed. Laat dit gedurende 15 minuten marineren op kamertemperatuur.

3. Giet de complete inhoud in een pan en voeg de bouillon toe. Breng het geheel op een hoog vuur aan de kook en laat het gedurende 10 minuten op laag vuur koken. Je katersoep is klaar om geserveerd te worden.

Eén tip: Bereid de soep de dag van te voren. Anders sta je met trillende handjes om 12 uur ’s middags door een pan met soep te roeren.

kater soep man man