Het is niet je verbeelding, dat je na een avondje goed doorgezakt te hebben, je de volgende dag slecht je bed uitkomt.

#1 Naarmate je ouder wordt verwerkt je lichaam alcohol steeds slechter

Je lichaam heeft voor elk drankje wat je achterover slaat, ongeveer een uur nodig om deze af te breken (heel ingewikkeld allemaal). Waar dit op neer komt: Wanneer je jong bent is je lichaam een goed geoliede machine, die dit proces vrij gemakkelijk voltooid. Naarmate je ouder wordt, beginnen de enzymen die je nodig hebt om de alcohol af te breken,  te verdwijnen. Dit betekent simpelweg dat de nare stofjes in je lichaam die voor een kater zorgen, steeds langzamer je lichaam verlaten.

#2 Tja.. je lichaamsverhoudingen veranderen

Tenzij je een fitness goeroe bent, bouwt je lichaam naarmate je ouder wordt steeds meer vet op. Vet absorbeert geen alcohol, dus is er minder ruimte in je lichaam over om drank te kunnen verdunnen. Ook verlies je water, wat er op lange termijn voor zorgt dat alcohol langer in je lichaam blijft.

#3 Herstelproces lichaam

Het is niet alleen alcohol wat je lichaam slecht kan verdragen. Naarmate je ouder wordt, heeft je lichaam in zijn algemeenheid meer moeite met herstellen. Een schram die vroeger binnen twee dagen zou genezen, duurt een week en een middagje sporten blijft je de gehele week achtervolgen.

#4 Het kan zijn dat je nu meer medicatie gebruikt dan vroeger

Even een fast forward naar het laatste deel van je middelbare leeftijd. Je hebt kans dat nu meer medicatie tot je neemt dan vroeger. De combinatie van je doktersrecept en alcohol, is niet in harmonie met je lichaam. Een pil die je woensdag genomen hebt, kan vrijdag avond nog steeds voor narigheid zorgen.

#5 Je hebt te veel gedronken

Hier zijn we bij de kern: hoe meer je drinkt, des te slechter wordt je vermogen om te herstellen. Alcohol versnelt de natuurlijke cognitieve achteruitgang, dat is een deel van het verouderingsproces, met ieder drankje wat je drinkt. Neuronen worden steeds minder efficiënt als je de 50 nadert. Het (regelmatig) nuttigen van alcohol verslechterd deze neuronen in een hoog tempo. Op een beetje slechte avond hou je het na twee drankjes voor gezien, iets wat in je studententijd ondenkbaar was.

Kortom slecht nieuws voor je lichaam en je fanatisme in de locale kroeg. Tot de tijd dat ze een goed kater-geneesmiddel ontdekken zul je het met deze kennis moeten doen.