Waarom reageert de ander zo langzaam op WhatsApp?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand langzaam terug appt en jij hebt al die redenen al honderd keer in je hoofd (en met vrienden) doorgenomen. Het heeft vrij weinig zin want je gaat (in het begin in ieder geval) niet vragen waarom iemand zo langzaam reageert, maar toch is het fijn om even op een rijtje te hebben wat alle oorzaken van dit debacle kunnen zijn.

 1. De ander heeft gewoon geen interesse

  We zijn allemaal heel erg goed in het bedenken van excuses waarom iemand langzaam reageert op berichten. Vaak zijn het simpelweg excuses en geen verklaringen. De langzame reacties, berichten terug van slechts één woord of alleen een emoji: het is niet oké. Het gebrek aan vragen van de ander waardoor het gesprek vastloopt, terwijl jij steeds weer komt aanzetten met een flinke lap tekst; gebeurt dat ook vaak? Dit zijn serieuze signalen dat iemand simpelweg geen interesse heeft. Neem die dan ook serieus, het is even pijnlijk maar dan kun je jezelf het snelst weer openstellen voor iemand anders.

  Tip: speel het spel mee en kijk hoe die ander ermee omgaat. Als de manier van communiceren niet verandert dan heeft de ander (op dit moment) geen interesse. Lijkt de ander na jouw nieuwe aanpak langere en geïnteresseerde berichten te sturen en ook nog eens sneller te reageren? Dan kan het te maken hebben met een van de redenen die hieronder worden besproken.

 2. De ander speelt hard to get

  Het kan heel goed zijn dat de ander expres niet direct reageert op jouw berichten. Als je te maken hebt met een ervaren ‘speler’ in de wereld van daten en appen kan het zomaar zijn dat dit de vaste tactiek is van je gesprekspartner.

  waarom reageert ze langzaam op whatsapp berichten

  Enerzijds kan dit te maken hebben met het feit dat diegene simpelweg graag spelletjes speelt, anderzijds kan het zijn dat de ander in het verleden vaak is teleurgesteld door andere mannen, en bij voorbaat uit zelfbescherming niet te eager over wil komen. En een van de kenmerken daarvan is om druk over te willen komen.

  Heb jij toevallig een reputatie als “player” en is jouw WhatsApp-partner hiervan op de hoogte? Dan kan het goed zijn dat de ander met deze kennis eerst wil aanvoelen hoe jij in het spel zit.

  Tip: als je de ander oprecht leuk vindt, doe dan niet mee met dit spel door hard to get te spelen. Als je dat wel doet dan bewijs je eigenlijk aan de ander dat jij ook spelletjes speelt en niet serieus bent. Reageer je binnen ‘normale’ tijd terug, dan kan je het vertrouwen van de ander langzaam winnen, en als de ander oprecht geïnteresseerd is dan merk je vanzelf dat de tijd tussen reacties korter zal worden.

 3. De ander kan geen (goede) reacties bedenken

  Je had iets gestuurd waar de ander niet op hoefde te reageren, bijvoorbeeld een bericht zonder een vraag erin of de ander kan geen passende reactie vinden op je appje, is bang om fouten te maken en niet reageren is dan gewoon makkelijker. Dan leggen ze te veel druk op het gesprek om het soepel te laten lopen.

  Tip: als je het gesprek gaande wil houden, zorg dan dat je in je bericht een vraag stelt. Als de ander daar niet op reageert dan weet je in ieder geval dat jij er alles aan hebt gedaan om het voor de ander zo makkelijk mogelijk te maken om te reageren.

 4. De ander is een langzame apper

  Sommige mensen appen zo weinig en reageren zo langzaam dat zelfs hun vrienden hier regelmatig iets van zeggen. Ze houden niet van communiceren via hun mobiel, WhatsAppen en alles wat daarbij komt kijken. Deze mensen bestaan, die pas uren of dagen later op je bericht reageren, zelfs als ze interesse in je hebben.

  Het kan zijn dat ze het idee van praten via een bericht onpersoonlijk vinden, maar het kan ook dat ze gewoon onwijs slecht zijn in het opstellen van een leuk bericht (terwijl ze in het echt juist altijd de show stelen). Het gevolg hiervan kan zijn dat ze reageren op jouw bericht uitstellen naar een moment dat ze meer tijd hebben om erover na te denken, wat er uiteindelijk gewoon niet van komt omdat ze te veel druk voelen. Het gevolg is dat jij de hele dag op je mobiel zit te wachten op een bericht dat nooit gaat komen.

  waarom reageert ze laat

  Tip: als je de ander gezellig genoeg vindt, bel diegene dan gewoon. Tegenwoordig wordt bellen heel zwaar gemaakt, maar op die manier kun je veel leuker kletsen en grapjes uitwisselen, omdat je aan een stem veel beter iemands reactie kan aanvoelen. Als dat leuk is, probeer dan de ander gewoon op date te vragen en minder waarde te hechten aan berichten uitwisselen, hoe moeilijk dat soms ook is.

 5. De ander is extreem druk

  Het is een welbekende smoes: “Sorry ik was te druk om te reageren”. En vaak is het ook een smoes, maar heel soms zijn er uitzonderingen. In het geval het hier gaat om die uitzondering dan is de ander oprecht druk en is meerdere dingen tegelijk doen in hun hoofd simpelweg niet mogelijk. Stel diegene heeft binnenkort een belangrijke presentatie, dan is het voor die persoon lastig om hun energie te vestigen op iets “onbelangrijks” als een appje. Je weet hoe moeilijk het soms kan zijn om te multitasken.

  Tip: geef diegene wat tijd. Als de smoes “ik ben druk” vaak voorkomt op WhatsApp dan is de kans groot dat het een smoes is. Maar het kan ook een periode zijn of slechts een week, en probeer dan om diegene wat tijd te geven.

Tijd om die berichten om te zetten tot een real life afspraak? Met deze 5 online date tips scoor jij een afspraakje.