Wat is whey proteïne?

Whey eiwit is een natuurlijk bestanddeel van melk. Er is dus niets vreemds aan en je kunt het dus gewoon zonder bijwerkingen gebruiken. Het ontstaat tijdens het maken van kaas en je zou het dus gewoon kunnen zien als een bijproduct. Doordat bij de productie van kaas een specifiek enzym wordt gebruikt, wordt naast de whey, ook de lactose vrij gemaakt. Het voordeel is dus dat de whey geen lactose bevat en juist heel veel hoogwaardige eiwitten. Het is een ‘compleet eiwit’. Dit betekent niks anders dan dat het aminozuren bevat die we wel nodig hebben, maar zelf niet kunnen maken. Daar staat tegenover dat juist whey eiwitten tal van voordelen bieden voor zowel sporters als mensen die gewoon gewicht willen verliezen.

1. Bevordert de spiergroei

De afname van spiermassa heeft een aantal oorzaken. Een daarvan is de leeftijd. Word je ouder, dan neemt ook je spiermassa af. Doe je aan fitness, dan zul je dit niet zo snel merken, maar in alle andere gevallen is het onontkoombaar. Dit betekent ook dat de verhouding tussen vet en spieren veranderd en je verhoudingsgewijs dus meer vet krijgt. Wil je dit voorkomen of verhelpen, ga dan aan de slag met whey proteïne om je spiermassa op peil te houden.

food workout

2. Diabetes type 2

Diabetes type 2 is een groot probleem. Het betekent dat je lichaam wel insuline aanmaakt, maar het functioneert niet goed genoeg. Dat is dan ook de reden dat de bloedsuikerwaardes te lang te hoog blijven. Whey proteïne zorgen er echter voor dat de opname van glucose door de cellen in je lichaam wordt beperkt. Je bloedsuikerwaardes blijven dus sneller binnen de gangbare waardes.

3. Haalt het hongergevoel weg

Het nadeel van een zwaar trainingsprogramma (of een zwaar voedingsregime) is dat je honger krijgt. Je lichaam is nu eenmaal gewend aan een bepaalde hoeveelheid energie en een tekort vertaald zich in een honger gevoel. Hier komt het nut van een goede whey proteïne shake om de hoek kijken. Deze eiwitten zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger krijgt.

Wat eten voor een work-out

4. Spiermassa vasthouden

Eiwitten zorgen voor het behoud van je spiermassa. Dat merk je tijdens het trainen, maar ook als je niet traint. Ben je aan het afvallen, dan krijgt je lichaam minder voedingsmiddelen binnen. Dat is mooi natuurlijk omdat je lichaam daardoor ver gaat verbranden. Het nadeel is dat je lichaam ook je spiermassa aanspreekt omdat het dit ziet als energiebron. Gebruik je voldoende eiwitten, dan blijft je spiermassa dus intact. Dat komt omdat een whey proteïne shake het hormoon Leucine bevat. Dit stofje werkt heeft een anabool effect en remt de afbraak van de spiermassa.

5. Afvallen met whey proteïne

Dat zowel bodybuilders als niet-sporters eiwitten gebruiken om de vetverbranding te stimuleren is bekend. Zo onderdrukt het de eetlust en dus krijg je minder calorieën binnen, het verhoogt je metabolisme waardoor je sneller calorieën verbrandt en het beperkt verlies van spiermassa als je gewicht wilt verliezen. Allemaal best handig als jij dus wat gewicht wil verliezen.