Manieren genoeg waarmee je 5 kilo kan afvallen

Er zijn talloze methoden, theorieën en trucjes om snel van je overtollige pondjes af te komen. Vijf kilo afvallen is voor veel mensen een goede doelstelling. Het is goed te realiseren met deze tips maar je merkt wel gelijk een duidelijk verschil in je uiterlijk en gevoel.

 

1. Zeg vaarwel tegen frisdrank

De makkelijkste manier om ongezonde suikers binnen te krijgen is door het op te drinken. Voor je het weet heb je met twee glazen cola bij een avondje op de bank al bijna tien suikerklontjes opgedronken. Ook bier bevat veel suikers die allemaal als een onnodige suikerbom op je maag en daarmee op je weegschaal zijn. Drink in plaats daarvan (bruisend) water of thee.

2. Houd gezonde snacks in de buurt

Ze zijn populairder dan ooit: snoeptomaatjes, snoep-paprika, worteltjes en zelfs bleekselderij. Allemaal kleine hapjes voor tussendoor die zoet én gezond zijn. Door het hoge watergehalte in de groenten zul je sneller een voller gevoel hebben en dat langer vasthouden. Ook fruit is hier zeer geschikt voor. Zo krijg je, naast het gemakkelijker afvallen, ook nog eens een heleboel vitaminen binnen.

groentesnacks

3. Vervroeg je diner

Je krijgt doorgaans de meeste calorieën binnen bij het avondeten. Als je vlak hierna gaat slapen, geef je je lichaam niet de kans om iets te doen met al die brandstoffen. Dan wordt een veel groter deel van je energie opgeslagen in je lichaam in de vorm van vet. Zo kom je natuurlijk nooit van je vijf kilo af. Als je dus eerder op de avond je diner verorbert heb je ’s avonds nog iets te doen en verbrand je alweer een groot deel van die voedingsstoffen. Dat is efficiënt met je maaltijden omgaan.

4. Eet meer vezels

Vezels zijn de perfecte vullers van je maag. Ze zijn goed voor je spijsvertering en zorgen dat je lekker snel en lang vol zit. Lang hoef je niet te zoeken naar producten met vezels: volkorenbrood, -pasta of -wraps zijn een goed begin, maar ook in groente, fruit en peulvruchten zitten veel vezels.

5. Ontbijt goed

Je ontbijt geeft je energie voor de hele dag. Als je de dag begint met een voedzaam ontbijt zul je de rest van de ochtend en zelfs ’s middags minder behoefte hebben aan (ongezonde) snacks. Je zou kunnen denken dat als je het ontbijt skipt dat je ook veel calorieën overslaat, maar je kunt het er net zo snel weer aan snoepen. Je hoeft hiervoor geen ingewikkelde maaltijden in elkaar te zetten, als je weinig tijd of kooklust hebt in de ochtend is een paar volkoren boterhammen of een bak havermout al een sterk begin van je dag.

5 kilo afvallen voeding

6. Krachttrainen is key

Niet alleen met cardio trainingen als hardlopen of fietsen val je af. Juist als je vaker kracht traint zul je gauw merken dat je spieren groeien. Om te groeien hebben je spieren veel voedingsstoffen nodig, die jij door de dag eet. Hoe groter je spieren, hoe meer ze verbranden. Ook als je niet aan het sporten bent vragen je spieren energie. Daarom is krachttraining een goede uitdager van cardio, wat je misschien wel minder leuk vindt om te doen.

7. Een sausje minder

Sauzen zijn echte insluipers op je bord. Als je erop let zal het je misschien op gaan vallen hoe vaak je een sausje ergens voor gebruikt: als dressing over je salade, op je broodbeleg, bij je tosti of zelfs stiekem een beetje ketchup bij de worst. Allemaal momenten waarop je net dat flesje mayo of ketchup kan laten staan, wat je bij elkaar toch wel weer veel vet bespaart.

8. Houd je eten bij

Als je alles wat je eet opschrijft, ben je je veel bewuster van wat je allemaal naar binnen werkt. Op papier ziet het eruit als meer als je alles opschrijft en het drukt je met je neus op de feiten van wat je allemaal naar binnen werkt. Als je op een dag alleen maar gezond eet, zie je dat ook terug en als je ongezond eet word je daarmee geconfronteerd. Misschien snap je dan eindelijk waarom het afvallen in eerste instantie niet lukte.

afvallen tips

 

9. Doe minder vaak boodschappen

Als je vaak langs de supermarkt gaat, kom je meer in de verleiding om lekkere, ongezonde snacks te kopen waar je op dat moment zin in hebt. Je kunt je boodschappen dan beter voor een paar dagen of zelfs de hele week doen, zodat je jezelf verplicht om je aan gezonde maaltijden te houden. Gezonde boodschappen zorgen zo voor gezonde maaltijden en minder of goede snacks als tussendoortjes.

10. Gun jezelf veel slaap

Alle tijd die je slaapt, kun je niet eten. Dat scheelt je op een concrete manier al veel calorieën, want misschien zou je anders tussen tien en twaalf uur ’s avonds wel een zak chips opentrekken. Maar niet alleen snack je minder als je meer slaapt. Tijdens je slaap gun je je lichaam ook veel tijd en rust om voedsel te verwerken. Het resultaat: afvallen wordt stukken eenvoudiger. Het is klinisch bewezen dat je meer vet opslaat bij een slaaptekort.