Whisky uit een karaf of uit de fles?

Whisky is een populaire drank, die we menig man op tv achterover zagen gooien. Denk bijvoorbeeld aan personages als James Bond of Don Draper. Het drankje wordt dan ook vandaag de nog steeds gezien als statussymbool, waarmee je indruk kunt maken op je vrienden.

Bij het stijlvolle karakter die whisky typeert past dan ook een mooi karaf en we bespreken hier de voordelen en nadelen van het gebruiken van een whisky karaf.

Voordelen van een whisky karaf

Zoals we al aangeven, whisky straalt iets stijlvols uit en met een luxe karaf wordt dit effect natuurlijk nog groter. Het zou dan ook een goede manier zijn om indruk te maken op je vrienden. Daarnaast helpt het om de veroudering van de whisky tegen te gaan zodat het langer goed en houdbaar blijft.

Nadelen van het gebruiken van een whisky karaf

Whisky blijft minder lang goed wanneer er zuurstof bijkomt. In veel karaffen gebeurt dit sneller dan in een fles. Je kunt er dus wel indruk mee maken, maar je moet wel de whisky kiezen, die je ook van plan bent om redelijk snel te gaan drinken. Het is niet echt geschikt om alleen als decoratie neer te zetten. Daarnaast is het sowieso niet verstandig om whisky op een tafeltje in de woonkamer te zetten, omdat ook zonlicht de kwaliteit van je whisky negatief beïnvloed. Mocht je het dus op een wat donkere plek bewaren, dan komt dat de whisky in het karaf ten goede.

voor en nadelen whiskykaraf

Waarom je whisky beter in een fles kunt bewaren

De redenen om whisky toch in de fles te bewaren is onder andere het etiket. Zo kun je nog eens nalezen wat er in je whisky zit. Het is wel handig om een klein karafje te nemen voor wanneer je niet zoveel whisky meer hebt. Wanneer je whisky in een half lege fles bewaart, komt er alsnog veel zuurstof bij. Mocht je een klein karafje hebben, dan kan het nog eens voordelig zijn om dat kleine beetje in de kleinere karaf te gieten.

Tips voor het kiezen van een whisky karaf

Wanneer je dan toch je whisky in een karaf wil stallen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

1. Afsluiting van karaf

Kijk naar de afsluiting, een karaf moet zo min-mogelijk zuurstof doorlaten. Een rubberen rand laat al een stuk minder lucht door, waardoor je whisky langer goed blijft.

2. De karaf moet groot genoeg zijn voor de inhoud van de fles

Logisch, maar wel een ding waar je zomaar overheen leest. De karaf moet groot genoeg zijn voor de volledige inhoud van een whisky-fles, zodat je geen kleine beetjes overhoudt.

3. Controleer of er lood in de kristallen karaf zit

Wanneer je een kristallen fles gaat kopen, check dan of er lood in zit. In sommige flessen is dit nog het geval. Lood kan namelijk in de drankje komen en dat hebben we toch liever niet.