Zo kun je jouw favoriete whisky bewaren

Het mooie aan whisky is dat het jaren duurt voor de whisky de juist smaak en kwaliteit heeft gekregen. Een MacCallan van 12 jaar zal daarom ander smaken dan eenzelfde whisky die 18 jaar oud is. Dat komt omdat de drank de geur en smaak van de vaten waarin het rijp in zich opneemt. Positieve veroudering noemen we dat. Dat proces stopt vanaf het moment van botteling.

De drank is dan precies op smaak en daar kun jij dus van genieten. Klein probleempje: zodra er lucht bij de whisky komt (na het openen) gaat de smaak heel langzaam achteruit onder invloed van de zuurstof. Het goede nieuws is dat de whisky in tegenstelling tot andere dranken, niet kan beschimmelen of bederven. Dat komt door de grote hoeveelheid alcohol. Schimmels en bacteriƫn hebben dus geen kans.

investeren in whisky

Positieve veroudering van whisky

Ook al gaat de smaak van een geopende fles whisky achteruit, hoef jij je geen zorgen te maken. Je tweede glas whisky zal na een paar maanden nog even goed smaken. Het gaat pas opvallen als je de whisky echt tergend langzaam opdrinkt. Dat heeft te maken met de hoeveelheid lucht die erbij komt. Hoe leger de fles, des te meer lucht erin zal zitten. Geen nood, ook een geopende fles whisky kun je onder de juiste omstandigheden nog jaren bewaren. Houdt in ieder geval een periode van een tot drie jaar voor een halfvolle fles. Best lang dus.

hoe lang blijft whisky houdbaar

Geopende whisky langer bewaren

Die exacte bewaartermijn van whisky is afhankelijk van tal van factoren. Zo speelt niet alleen de hoeveelheid licht een rol, maar ook andere factoren. Bewaar je jouw favoriete whisky in een ruimte met veel daglicht, dan zal dat ook zijn weerslag hebben. Dat geldt ook voor de luchtvochtigheid en de temperatuur. Houdt voor de zekerheid rekening met de volgende tips als je geen regelmatige whiskydrinker bent, maar er ook later nog volop van wil genieten:

  • Sluit de fles na het inschenken om het vervliegen van de alcohol te voorkomen.
  • Bewaar de fles in een afsluitbare kast, bij voorkeur zonder glas om de invloed van het zonlicht te beperken.
  • Zorg waar mogelijk voor een constante temperatuur.
  • Laat de fles rechtop staan zodat de whisky niet snel in aanraking kan komen met de kurk.