Hoe kan je je vetpercentage verlagen?

Als jij je vetpercentage wil verlagen, dan dien je er daadwerkelijk moeite voor te doen. Het is niet iets dat zomaar komt aanwaaien, maar vergt wel degelijk dedication. Hier hebben wij tien tips, die jou helpen om je vetpercentage te verlagen.

1. Bouw je calorieafname rustig af

Het is goed om niet te snel in calorieën te verminderen omdat er dan een kans bestaat dat je abrupt veel spiermassa verliest. Dit zou nogal zonde zijn na al jouw uren van bloed, zweet en tranen in de gym. Toch?

2. Eet voldoende eiwitten

Koolhydraten worden verbrand als energie tijdens activiteiten, maar eiwitten is de voedingsstof waarmee jij spieren kan kweken. Het speelt namelijk een essentiële rol in het herstel van de spieren en de opbouw van spiermassa.

3. Gebruik een app

Afvallen komt eigenlijk neer op het volgende: ervoor zorgen dat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je lichaam verbrandt. Toch is het belangrijk om dagelijks genoeg calorieën binnen te krijgen, want ons lichaam kan niet zonder. Het kan daarom een goed idee zijn om een app te gebruiken waarmee je makkelijk kunt bijhouden hoeveel calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten je nodig hebt en hoeveel je er van binnen krijgt op een dag.

Vetpercentage verlagen tips

4. Neem de tijd om je vetpercentage te verlagen

Je kent vast de uitdrukking ‘Rome is niet in een dag gebouwd’. Guess what, ditzelfde geld voor je sixpack. Het is belangrijk dat je genoeg tijd neemt om af te vallen. Je hebt een wasbordje bij ongeveer 10 tot 12% lichaamsvet. Wanneer je aan het begin je eigen hoeveelheid vet meet, kun je voor jezelf inschatten hoelang je er over doet om je doel te halen. Maar houd bij het krijgen van een sixpack rekening met sowieso een paar maanden goed eten en trainen.

5. Zwaar trainen helpt je afvallen

Krachttraining blijft belangrijk. Tijdens het afvallen zul je altijd wat spiermassa verliezen. Door zwaar te blijven trainen kun je voor een deel voorkomen dat je spiermassa verloren gaat. Daarnaast kost het behouden van spiermassa meer energie dan het behouden van vet. Wanneer je dus gespierd bent en traint zul je alleen daarom al sneller calorieën verbranden.

6. Houd je progressie bij

Dit is een punt om jezelf gemotiveerd te houden om je vetpercentage te verlagen. Ga om de zoveel tijd op de weegschaal staan. Wanneer jij daadwerkelijk progressie ziet en de kilo’s vliegen eraf als warme broodjes over de toonbank, dan zal je gemotiveerd blijven.

hoe kan je afvallen?

7. Stel een duidelijk doel

Eigenlijk kun je dit advies overal op toepassen, dus ook als je wil afvallen gaat dit helpen met je motivatie. Hierboven vermeldden we al dat je je progressie bij dient te houden. Echter dien je wel te weten dat het met pieken en dalen gaat. Je zal nooit elke dag evenveel afvallen én soms zal er heus wel een kilootje bij komen. Maar met je streefgewicht voor ogen heb je altijd een doel om naar te werken.

8. Bereid je voor op moeilijke momenten

Iedereen heeft bij het werken aan een groter doel wel eens een moment dat het eventjes wat moeilijker wordt om de motivatie vast te houden. Zeker wanneer het zo ingrijpend is als het volgen van een dieet en veel sporten. Daarom is het belangrijk om je voor te bereiden op de momenten dat je minder gemotiveerd zult zijn. Denk bij jezelf na hoe jij in het verleden met een motivatiedip om bent gegaan en hoe je dit op de juiste manier kan aanpakken,

9. Let op met dranken

Probeer frisdrank en ook alcoholische dranken zoveel mogelijk te weren uit je voedingsschema. In een blikje cola zitten 139 kcal en voor de rest heeft het ook geen enkele voedingswaarde. Dus eigenlijk is het zonde om die calorieën via een drankje naar binnen te gooien. Vooral als je in je achterhoofd houdt dat een gemiddelde man zo’n 2500 kcal op een dag nodig heeft. Na een paar blikjes cola kan je al snel in de buurt van die grens komen, dus pas op.

vetpercentage verlagen tips

10. Eet veel groenten

Je moeder heeft vast ooit tegen je gezegd dat jij je groente moet eten en dat deed ze niet voor niets. Wanneer jij van je buikje af wil dan is groente je beste vriend. Het is voedzaam, gezond en er zitten relatief weinig calorieën in. Dat betekent dat je ook tijdens je dieet een tweede keer kunt opscheppen voor een portie groente.

Volgens cijfers van het CBS en RIVM heeft meer dan 50% van de Nederlandse volwassenen overgewicht. Een zorgwekkend hoog cijfer. Behoor jij tot deze groep? Doe jij er alles aan om af te vallen maar lukt het jou niet? Check dan de grootste fouten waardoor afvallen niet lukt.