Heb ik een angststoornis?

Angststoornissen komen voor in gradaties en kunnen gerelateerd zijn aan verschillende factoren in je leven. Het ligt er maar net aan wat op dat moment een grote rol speelt. Angst voor slechte bedprestaties, presentaties geven op werk, een goede indruk maken tijdens de verjaardag van je vriendin of de angst om een slechte vader te zijn, of partner.

Wanneer je een onzekerheid steeds vaker gaat overanalyseren, dan kan het een stoornis worden waardoor je niet meer lekker in je vel zit. En op deze manier blijf je hem juist voeden in plaats van verminderen, waardoor je het veel groter gaat maken dan het is.

Voorbeeld

We leggen het nog even iets specifieker uit, misschien helpt dat je beter te begrijpen hoe het komt dat je angst vorige maand slechts een eenmalige gedachte was, en nu voelt als een soort fulltime baan om die gedachte niet te hebben.

Stel, er is een meisje dat je laatst via via hebt ontmoet en je wil haar graag mee uitvragen. Alleen een tijd geleden vroeg je ook iemand op date, en zij wees je af. Resultaat: nu dit meisje van je dromen mee uit vragen is vrijwel het engste wat je kunt doen, want wat als je wéér wordt afgewezen?

angststoornis

De neiging die mannen in gevallen als deze hebben is om die angst te onderdrukken en negeren. Maar wat er dan gebeurt, maakt het alleen maar erger.

Het kasteel der angsten

Zie deze eerste angstgedachte als een bouwsteen van een kasteel. Het bouwen ervan begint met slechts één steen, één negatieve gedachte: “het vorige meisje wees me af, dus de kans dat dit meisje me ook zal afwijzen is groot.” Deze ene gedachte wordt langzaam aangevuld met nieuwe, andere gedachtes zoals “ik ben niet leuk genoeg”, “ik moet nooit meer iemand op date vragen” en “als ik vanaf nu altijd de ander het initiatief laat nemen, dan word ik in ieder geval niet meer afgewezen”.

Wat in eerste instantie volstond uit slechts één negatieve gedachte, wordt langzaam een volwaardig kasteel vol stenen van angstideeën waarmee jij jezelf helemaal inbouwt. Tot op het moment dat je daar vast zit, in dat kasteel van je, en er geen mogelijkheid meer lijkt om eruit te komen. Je zit nu niet alleen vast, maar ook nog eens is de kans erg klein dat jij ooit nog iemand op date vraagt. En dat zou jammer zijn.

stoornis

Of de angsten die je hebt wel of niet gedefinieerd zouden kunnen worden als ‘stoornis’, als je merkt dat je ergens teveel over in zit, zijn er verschillende manieren om daar te proberen uit te komen.

1. Spreek je angst uit

Wanneer je ergens heel erg bang voor bent is het laatste wat je wil doen die angst benoemen, dat is juist waarom je zo bang bent! Toch zorgt die confrontatie ervoor dat de onzekerheid erover minder wordt. Tijdens een presentatie: benoem je onzekerheid (wellicht in de vorm van een grap), bijvoorbeeld  “Ik vind het best wel spannend om hier voor jullie te staan, aangezien ik nog niet helemaal thuis ben in dit project”. Wanneer je dat doet, valt er een last van je schouders, want als je dan inderdaad zenuwachtig overkomt, weten je luisteraars er al vanaf en zullen ze je er niet op veroordelen. Draai de rollen eens om, stel dat jij naar iemand anders aan het luisteren bent die dit aan het begin van een presenatie zegt. Krijg je dan juist meer respect en waardering voor diegene, of vind je het overkomen als zwak?

2. Word weer enthousiast

Wat dwars tegenover angst staat, is enthousiasme. Je hebt vaak namelijk juist zoveel angst voor iets omdat het je zoveel doet. En door dat kasteel waar je jezelf hebt ingebouwd is je enthousiasme, over iets wat in eerste instantie misschien juist heel leuk leek, behoorlijk ver te zoeken. Terwijl je weg loopt te kwijnen in dat bad van angsten en onzekerheden, probeer dan even terug te denken aan de leuke en positieve dingen waar deze angst op is gebaseerd.

angststoornis mannen

Ja, die presentatie geven is spannend, maar het onderwerp is boeiend en ligt dicht bij je hart, dus neem die gedachtes mee wanneer je erover vertelt. En dat meisje op date vragen is behoorlijk eng, maar je vindt haar leuk en ziet potentie in een gezellige date, met die insteek moet je haar ook mee uitvragen.

3. Ga bewegen

Angsten zitten in je hoofd. Het doel is om die angsten uit dat kasteel, uit je lichaam te krijgen. Zet muziek op en doe 100 push-ups. Ga hardlopen, wandelen of oefen die vechtsport uit waar jij zoveel energie van krijgt. Conclusie: zorg dat je niet alles binnenhoudt en sport het van je af.

4. Adem langer uit

Het klinkt zweverig, maar langer uitademen zorgt voor ontspanning. Waar het inadmeen het sympathische zenuwstelsel bereikt, neemt het uitademen ons mee naar het parasympathische zenuwstelsel. En je parasympathische zenuwstelsel kan je lichaam in een toestand brengen van rust. Hoe langer je uitademt, hoe kalmer je wordt, en hoe minder zwaar die angsten wegen. Probeer het eens een minuut en voel wat er gebeurt.

Dit zijn slechts een paar manieren om je angsten een beetje onder controle te krijgen. Het helpt om te weten dat iedere man wel eens ergens van wakker ligt, lees ook over de meest voorkomende onzekerheden van mannen.

Ook hebben we nog een interessante Ted Talk voor je, over een man die 100 dagen lang bewust op zoek ging naar afwijzing. Het gevolg was dat zijn angst voor afwijzing volledig verdween en hij er uiteindelijk zelfs van genoot. Misschien wat extreem, maar het is een mooie manier om je angsten tegen te gaan.