Systema

De naam zal je wellicht niet zo heel veel zeggen, maar Systema is de Russische vechtsport en kan zeer effectief zijn. Het gaat er bij deze sport meer om de verdediging dan de aanval, maar dat maakt het niet minder spectaculair. In tegenstelling tot de meeste vechtsporten zijn er bij Systema weinig echte beperkingen en gaat het juist om de manier waarop je kunt reageren op een aanval.

Muay Thai

Het is de nationale vechtsport van Thailand en de kans is groot dat je veel technieken uit Muay Thai hebt gezien zonder het te weten. Het wordt namelijk veel gebruikt in het Mixed Martial Art, MMA. Bij Muay Thai is veel toegestaan zoals het gebruik van de knie en de elleboog. Het gebruik op de juiste manier zorgt ervoor dat ook dit gevaarlijke technieken kunnen zijn.

Krav Maga

Krav Maga is een van de weinige vechtsporten die niet in Azië is ontstaan. Oorspronkelijk werd het ontwikkeld door het IDF, het Israëlische leger en het wint de laatste jaren sterk aan populariteit. In de basis is het in feite geen vechtsport, maar een verdedigingssport. Je leert te anticiperen om alle mogelijke situaties waardoor de beoefening bijzonder spectaculair oogt.

Aikido

Wellicht is Aikido minder onbekend dan de eerder genoemde sporten, toch is het geen vechtsport die je overal in Nederland kan beoefenen. De echte liefhebbers van vechtsporten zullen er wellicht moeite mee hebben om het als vechtsport te classificeren. Op zich valt daar wat voor te zeggen omdat je bij Aikido gefocust bet op het uit balans brengen van je tegenstander. Aikido laat zien dat daar geen brute kracht voor nodig is, gewoon een slimme benadering is vaak al genoeg.

Tai Chi

Azië is de bakermat van veel vechtsporten. Denk aan sporten als kungfu, Baguazhang, Baji Quan, Cha Quan en Choy Li Fut. Ook Tai Chi komt hier vandaan. Het is vergelijkbaar met Aikido, maar met een meditatief element. Het is daarmee een mix tussen een vechtsport en een vechtkunst. De vaak sierlijke en bijna traag aandoende bewegingen staan centraal en zijn minder gericht op de confrontatie met de tegenstander.