Promotie afdwingen, omdat je het verdient

Promotie krijgen. De één droomt ervan, de ander weet het eenvoudig een salarisverhoging te bewerkstelligen. Hoe kan het dat het de ander wel lukt en jou niet? Dat is een vraag die velen hebben. Het maken van promotie brengt meer met zich mee dan alleen hard werken. Daarom hebben wij 8 tips van de meest succesvolle CEO’s verzameld voor je.

1. Vraag ernaar

Wie niet vraagt, die wordt overgeslagen. En zo ook voor promoties. Vaak lever je goed werk, alleen valt het de CEO’s niet altijd op. Vraag er daarom om, maar zorg ervoor dat je dit wel kan weerleggen met resultaten. Dit laat niet alleen zien dat je een waardevolle medewerker bent, maar voornamelijk ook dat je de druk aan kan.

2. Netwerken met iedereen

Met hoeveel mensen naast je eigen ruimte ben je bekend? Neem je wel eens de moeite om de receptionist gedag te zeggen of stap jij op een persoon af in plaats van een mailtje te sturen? Netwerken draait niet alleen over koetjes en kalfjes, maar voornamelijk om het delen van ideeën, kansen, perspectieven en het ondersteunen van elkaar. Wanneer jij weet wat er speelt in de organisatie, zal dit de CEO sneller opvallen.

promotie MAN MAN 02

3. Zeg eens “nee”

Uiteraard is het goed om op het begin je beste beentje voor te zetten, maar op den duur kan dit je tegen gaan zitten. Zo gaan mensen het idee hebben dat jezelf niks kan bedenken of dat je weinig inzicht hebt in de problematiek die er speelt. Wanneer jij een keer “nee” zegt en alternatieve ideeën weerlegt, zal de kans groter zijn dat je opvalt bij je leidinggevende.

4. Doe ook de vervelende klusjes

Iedereen kan eerste klas vliegen naar een buitenlandse zakenafspraak, maar door twee jaar aan analytische reporten te struinen is een rot klus. Maar doe die rot klusjes ook. Wanneer je dit doet laat je zien dat je bereid bent je handen vies te maken, niet bang bent om over te werken en je laat zien dat je bereid bent een stap extra te zetten tegenover je collega’s. Stap zo nu en dan eens uit je functie en doe dingen die daarbuiten vallen.

5. Stippel een pad uit

Als je wilt groeien met het bedrijf, maak waar wat je zegt. Stippel wat uit waarin je ervoor zorgt dat het bedrijf een groei door kan maken. Samenwerken, communiceren en het wezen van een teamspeler spelen hierin een belangrijke rol. De seniors zullen het werken met jou als een verademing zien en vinden het dan ook prettig werken.

6. Wees onmisbaar

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar een promotie maken is niet zo makkelijk. Zorg ervoor dat je onmisbaar bent binnen een orgaan van de organisatie, laat zien dat jij over een goede dosis overtuigingskracht beheerst. Onmisbaarheid zorgt er namelijk voor dat je niet zo makkelijk te vervangen bent en dat je, door de ogen van de leidinggevende, wel beloond moet worden voor je prestaties.

Promotie MAN MAN 01

7. Laat zien dat je enthousiast bent

Ben je wel eens op een date geweest met iemand die er niet heel veel zin in had? Dat valt natuurlijk zwaar tegen. Het is saai, er is weinig interactie en er is geen plezier. Iedereen begrijpt dat je niet 24/7 enthousiast kan zijn, maar laat wel blijken dat je het werk leuk vindt. Het belangrijkste is daarom dat je passie toont voor je werk. Wanneer jij dit kan uitdragen naar klanten of je baas en dit combineert met een gezonde dosis enthousiasme, dan heb je binnen no-time die promotie te pakken. Ook zorgt dit ervoor dat je eigen werk leuker wordt. Kan je dit niet opbrengen dan moet je misschien eens denken aan een andere baan.

8. Consistentheid is key

Wanneer jij fluctueert in je prestaties, kan je aannemen dat een bedrijf blij met je is op de toppunten en teleurgesteld is bij de slechte momenten. Zorg er daarom voor dat er consistentheid heerst in je werk. Iedereen kan namelijk succesvol zijn voor een paar weken of een paar maanden. De echte toppers zijn dit voor langere periodes, van een half jaar of een jaar. Wanneer je dit kan bewerkstelligen, zal je gaan opvallen.

Heb je die felbegeerde promotie te pakken maar valt je salaris nog altijd tegen? Check dan hoe jij meer salaris bij het volgende gesprek kan afdwingen.