Zo word jij een ochtendmens

Echt, het is heus niet zo onmogelijk als je wellicht zou denken. Het zijn een slechts een paar aanpassingen en je begint jouw dag fris en fruitig.

1. Zorg voor voldoende slaap

Dat je minstens acht uur slaap nodig hebt is een fabeltje. De een heeft een prima nachtrust met slechts vijf tot zes uur slaap. Waar het om gaat is de kwaliteit van de slaap. Als je goed slaapt herstelt je lichaam zich en vul je als het ware de energievoorraad weer je aan. Je ben dus beter voorbereid op een nieuwe dag.

2. Denk vooruit

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat betekent gewoon dat als je de moeite neemt om voor je gaat slapen alles klaar zet wat je de volgende dag nodig hebt, je sneller van start kan gaan. Kies bijvoorbeeld alvast je (werk)kleding uit of maak je lunchpakketje klaar. Op die manier verspil je geen tijd en begin je veel efficiënter aan de nieuwe dag.

ochtendmens

3. Zorg voor routine

Mensen houden van routine en dat is niet zonder reden. Begin door altijd op hetzelfde tijdstip wakker te worden. Dat zal in het begin wat moeite kosten, maar uiteindelijk gaat je lichaam eraan wennen. Je hebt op den duur dan ook minder tijd nodig om echt wakker te worden. Dat geldt overigens ook voor het tijdstip waarop je naar bed gaat, ook dan past je lichaam zich aan.

4. Zorg voor voldoende lichtinval

Als je altijd al moeite had om echt wakker te worden, maak dan eens gebruik van de natuurlijke lichtinval. Het is niet alleen aangenaam om door de zon gewekt te worden, het stimuleert ook de werking van je biologische klok. Natuurlijk heeft dat weinig zin als je ploegendiensten draait, maar in alle andere gevallen helpt het zeker.

5. Ga met een vriend sporten

Naast routine en een gezond slaappatroon, is lichaamsbeweging ook van groot belang om goed van start te gaan. Beschik je over een homegym dan is het ideaal om een half uurtje te sporten voor je echt van start gaat. Is dat niet het geval, zorg dan dat je samen met een vriend regelmatig even eruit gaan om te trainen. Uit onderzoekt blijkt dat zo’n ‘buddy-systeem’ enorm effectief is om gemotiveerd te blijven als het gaat om fitnessen. Als je weet dat je in de ochtenduren met je maat gaat trainen, kom je ook veel vlotter uit bed.