Tips voor een goede nachtrust

Nachtrust is misschien wel hét belangrijkste in ons leven. Het zorgt ervoor dat we de dag daarna weer topfit zijn én we zijn niet moe. Toch komt het vaak voor dat mensen niet lekker slapen. Meestal doordat ze nog lang nadenken of piekeren, maar het kan ook een externe factor zijn die het probleem veroorzaakt. In dit artikel lees je wat je er precies aan kan doen om je slaapplek te optimaliseren en geven we je daar vier tips bij mee, zodat je een betere nachtrust voor jezelf kan creëren.

 

1. Het juiste dekbed

Bij het kiezen van een dekbed is je persoonlijke voorkeur ontzettend belangrijk. Maar wat is nou een goed dekbed? En waar moet ik op letten bij het kiezen van een dekbed? Het beste is dat jij je kan afvragen of je een dons of wollen dekbed wil, maar ook hoe licht of zwaar het dekbed voor jou moet zijn. Een goed dekbed isoleert goed én ademt in de nacht, zodat je het lekker warm hebt maar niet gaat zweten door de hitte. Een goed dekbed hoeft zeker niet moeilijk te zijn om aan te schaffen. Zo hebben ze bij Allnatura de hoogste kwaliteit dekbedden én ze worden streng gecontroleerd op stoffen die ze gebruiken. Bijvoorbeeld of ze niet schadelijk zijn voor je lichaam.

2. Een goede slaaptemperatuur

De temperatuur in de slaapkamer is cruciaal voor een goede nachtrust. Want iedereen weet het ondertussen wel: van een té warme kamer krijg je nachtmerries en té koud laat je licht slapen. De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 16 en 21 graden. Hoe warm of hoe koud het voor jou moet zijn, is voor iedereen anders.

slapen

3. Een donkere slaapkamer

De één zweert bij een nachtlampje, terwijl de ander juist voorstander is van een pikdonkere kamer. Maar wat is nou het beste? De tweede optie is bij uitstek de beste optie, omdat een donkere kamer ervoor zorgt dat je ogen niet hard hoeven te werken en je dus ook minder prikkels krijgt. Dat resulteert tot een betere nachtrust en geen vermoeid gevoel in de ochtend.

4. Ventilatie voor een betere nachtrust

Een geventileerde slaapkamer is essentieel voor de nachtrust. Waarom? Omdat een goede luchttoevoer ervoor zorgt dat je beter kan ademhalen én je spieren meer de tijd krijgen om te herstellen. Een open raam is heerlijk, behalve in de winter. In de winter zou je ervoor kunnen kiezen om ventilatie bij de ramen te installeren, zodat je wél frisse en verse lucht in je kamer hebt. Mocht je vaker last hebben van weinig ventilatie en vraag jij je af hoe je je dekbed moet wassen? Dan kan je het dekbed beter buiten laten luchten dan (te) heet wassen. Zo voorkom je dat de waardevolle natuurvezels in het dekbed worden beschadigd. Zo komen we ook direct op de vraag: hoe lang gaat een dekbed mee? Mits jij hem goed verzorgd kan hij tot 8 jaar mee gaan en daarna ben je wel toe aan vervanging, een goede levensduur dus.