Tips om beter te slapen in de hitte en af te koelen

Het is een groot probleem voor velen onder ons: slapen in de hitte. Om beter te kunnen dealen met het weer in Nederland op het moment, hebben wij tien tips verzameld die je kunnen helpen om beter in slaap te komen en beter door te slapen tijdens warme avonden.

1. Slaap met kleren aan

Natuurlijk moet je niet in je winterkleren in bed gaan liggen, maar wat kleren aan doen tijdens het slapen in deze hitte is geen slecht idee. Het klinkt misschien een beetje averechts, maar een pyjama neemt je zweet op, zodat het niet in het bed gaat zitten en niet op je huid blijft zitten. Hierdoor blijft je bed ‘koel’.

2. Houd je kussen fris

De meeste hitte die vanuit jouw lichaam komt komt vanuit je hoofd. Hierdoor is het van essentieel belang dat je je kussen koel houdt. Dit doe je door bijvoorbeeld een gelpad of iets dergelijks te koelen en onder je kussen te leggen voordat je gaat slapen. Dit zorgt er voor dat elke keer dat je je kussen omdraait, je een lekker koele kant hebt.

afkoeling goed slapen tijdens warmte

3. Zorg dat je voeten koel blijven

Je voeten houden erg veel warmte vast en wanneer deze gekoeld worden, ebt dit door in heel je lichaam. Hierom is het belangrijk dat je voor het slapen gaan even je voeten onder de koude douche houdt. Dit helpt gegarandeerd met beter in slaap komen tijdens deze hitte.

4. Schaf airconditioning aan

Dit kost een flinke duit, maar is het uiteindelijk dubbel en dwars waard. Wel kan het zijn dat je last krijgt van je luchtwegen of van een droge huid door de airco, maar dit is niet vaak het geval.

5. Probeer een ventilator

Een ander product dat kan helpen is een ventilator. Deze heb je al voor een euro of vijftien. Een fijn alternatief voor mensen die niet genoeg geld hebben voor aan airconditioning of hier negatieve effecten door ervaren. Let wel op: eigenlijk wordt alleen maar de warme lucht verplaatst, maar het kan helpen.

6. Zet bevroren water voor de ventilator

Een fles water laten bevriezen en deze voor je ventilator zetten zorgt er voor dat heel de kamer gevuld wordt met koude lucht. Dit is een erg fijne manier om een goede nachtrust te garanderen.

7. Zet elektrische apparaten uit

Elk elektrisch apparaat zorgt voor extra hitte in je kamer. Zet alle apparaten uit voordat je gaat slapen, zodat er geen extra bronnen van hitte in je kamer te vinden zijn. Dit zorgt er geheid voor dat je beter in slaap kan komen.

slapen tijdens hittegolf

8. Gebruik natuurlijk koele lucht

Het is natuurlijk erg logisch om tijdens deze hitte alle ramen en deuren open te zetten om het lekker door te luchten. Probeer dit toch niet te doen wanneer het zo warm is. Het beste kun je al je gordijnen, deuren en ramen dicht houden totdat het buiten wat koeler wordt. Hierdoor houd je de warme lucht buiten. Wanneer het buiten koeler is, zet je alles zo veel mogelijk open. Dan wordt je huis – en slaapkamer – een stuk koeler.

9. Loop een rondje

Nog een aparte tip: loop als het wat is afgekoeld even een rondje buiten. Hierdoor kun je lekker uitwaaien en ga je fris je bed in. Doe dit nadat de zon onder is gegaan, dan is het lekker.

10. Verplaats je slaapkamer

Dit hoeft echt niet zo hectisch te zijn als dat het klinkt. Slaap je bijvoorbeeld op zolder, dan is het logisch dat je slaapkamer immens warm is. De begane grond of de kelder vangt bij lange na niet zo veel zon als andere verdiepingen. Verplaats wanneer je echt niet kan slapen op jouw kamer de kamer een verdieping naar beneden. Hierdoor wordt jouw nachtrust een stuk beter en kom je beter in slaap.