Moet ik teruggaan naar mijn ex?

Vaak genoeg moet je het verleden niet willen herleven en je focussen op de toekomst. Toch is dat niet altijd makkelijk, ook zijn er gevallen van uitzonderingen waarbij een nieuw leven blazen in een relatie uit het verleden de juiste keuze is voor jou. Hierom zou je jouw ex misschien wel een tweede kans moeten geven:

1. Je ex is veranderd

Denk jij wel eens terug aan een moment dat je iets echt vreselijk slecht hebt aangepakt? En ook al probeer je net als iedereen te leven onder het motto no regrets, zijn er hier en daar toch echt wel een aantal dingen waar je niet heel trots op bent? Dat is logisch, dat heeft iedereen. Ook de persoon met wie jij maanden, of misschien wel jarenlang het bed hebt gedeeld en hand in hand over straat liep.

Denk je nog steeds aan die persoon en wil diegene jou terug? Dan is het goed om je af te vragen of de ander inderdaad is veranderd. Daar kunnen verschillende solide redenen voor zijn:

  • Je ex heeft spijt van de break-up. Het gebeurt wel eens, vaak genoeg zelfs, dat mensen niet beseffen wat ze voor zich hebben en daar pas achter komen wanneer het weg is. Helaas komt dat realisatiemoment meestal wanneer de ander z’n leven nét weer een beetje op orde heeft. Ja, jij dus.
  • Je partner uit het verleden heeft een groei doorgemaakt. Soms zitten mensen in een relatie maar valt de timing volledig verkeerd. Soms kan tijd doorbrengen, los van elkaar, mensen weer naar elkaar toe laten groeien. Het kan zomaar zijn dat je ex tijdens jullie relatie hele andere doelen en prioriteiten had, maar dat jullie nu ineens helemaal op één lijn zitten.

  • Psychologische problemen zitten maar al te vaak mensen in de weg om een gezonde relatie aan te kunnen gaan. Het kan zijn dat je ex onzeker was, zich depressief voelde, nog problemen had van een vorige break-up, en ga zo maar door. Al deze redenen kunnen enorme impact hebben op het onderhouden van een relatie met een ander. Het kan zomaar zijn dat je ex deze tijd zonder jou heeft genomen om aan zichzelf te werken.

2. Jij bent veranderd

Verandering van de ene persoon in een relatie gaat vaak hand in hand met verandering van de ander. Jij bent, net als je ex, niet meer de persoon die je destijds was. Je hebt misschien een nieuwe (minder drukke, of juist drukkere) baan, wellicht ben je zelf in therapie geweest en zit je lekkerder in je vel, misschien heb je bepaalde dingen meegemaakt waardoor je je beter in kan leven in je ex. Alles wat je meemaakt vormt je persoonlijkheid, en je persoonlijkheid beïnvloedt in hoeverre je een match bent met een ander. Als jouw persoonlijkheid (en die van de ander) verandert, bestaat de kans dat terwijl jullie een tijd geleden geen match waren, dat nu wel zouden kunnen zijn.

Soms is het dus wel goed om iemand een tweede kans te geven

De bovenstaande redenen zijn belangrijk om in acht te nemen, maar niet altijd genoeg om met een oude liefde weer een nieuwe start te maken. Soms heeft iemand onvergetelijke dingen gedaan waar je, hoe graag je dat ook zou willen, jezelf niet overheen kan zetten. Of misschien was het vanaf het begin eigenlijk al geen echte liefde, maar was jullie verhouding meer gebaseerd op lust, of voelen jullie je beide gewoon eenzaam en zijn jullie simpelweg liever samen dan alleen. Deze redenen zijn geen sterke basis voor een relatie op lange termijn. Er kunnen verschillende goede redenen zijn om bij elkaar terug te komen, maar er kunnen ook redenen zijn waardoor jij altijd weer terug blijft gaan naar dezelfde of de verkeerde persoon.

Je onderbuikgevoel geeft meestal wel aan of je er juist aan doet om terug te gaan naar je ex of dat je de keuze, die uiteraard niet altijd makkelijk is, moet maken om in je eentje verder te gaan en een ander nieuw persoon in de toekomst een kans te kunnen geven. Als je nu nog steeds twijfelt, lees dan over 5 redenen waarom je niet terug moet gaan naar je ex. Wellicht dat dat bevestigt wat je al dacht.