Tips voor een gezonde relatie

We hebben het hier niet over ‘een keer de toiletbril niet omlaag doen’, maar over systematische eigenschappen die je maar beter zo snel mogelijk de deur kan wijzen. Zonder deze slechte gewoonten kan jij bouwen aan een gezonde relatie.

Check of jij één van de onderstaande dingen vaak doet. Is het antwoord ja? Kijk dan eens even in de spiegel.

1. Zeuren

Stel: je partner heeft de lichten weer eens aangelaten voordat ze de deur uit ging. Jij raakte geïrriteerd en wil dit aan haar duidelijk maken. Je hebt 2 opties:

1. Je zegt: ‘Schat, je bent alwéér vergeten de lichten uit te doen, hoe vaak moet ik het nog zeggen.’

Haar reactie zal waarschijnlijk iets zijn in de trant van: “Ugh, sorry”. En daar houdt het gesprek dan op. Wanneer jij in de aanval gaat, kun je verdediging terugverwachten. Is dit constructief en zal het het probleem oplossen? Hoogstwaarschijnlijk niet.

gezonde relatie

Manier 2 werkt daarom veel beter: ‘Ik weet dat ik het al vaak gezegd heb, maar zou je alsjeblieft kunnen proberen het licht uit te doen de volgende keer in verband met de elektriciteitsrekening?’ Grote kans dat dit een stuk beter bij haar binnenkomt. Klinkt wellicht een beetje formeel, maar het werkt.

2. Conflict oplossen over de app

Zo veel communicatie raakt verloren wanneer je slechts met elkaar appt. Je ziet elkaars emoties niet, reageert kortaf en houdt daardoor niet rekening met de behoeften en gevoelens van de ander. Over gevoelens en conflict moet face-to-face gepraat worden, hoe moeilijk dit ook is. Zo voorkom je misverstanden en begrijp je elkaars standpunten beter.

3. Sarcasme

Goed. Af en toe een sarcastisch grapje kan best, maar als het langzaamaan je go-to manier van communiceren wordt, gaat er iets fout. Sarcasme is vaak een uiting van irritatie of wrok en heeft dus een negatieve lading. En dat terwijl het onderwerp waarover sarcastisch wordt gedaan, vaak wel iets is wat je dwars zit (en waarover gepraat moet worden). Ook wordt het niet duidelijk waarom je ergens zo mee zit. Probeer daarom sarcasme zo veel mogelijk te vermijden als communicatiemiddel.

4. Geen “sorry” zeggen

Meestal gaat een conflict niet zomaar over zonder dat iemand “sorry” zegt. En als jij weet dat jij fouten hebt gemaakt, is het uiterst belangrijk om je verantwoordelijk voor die fouten op te eisen met een verontschuldiging. Je wil immers niet dat dit conflict onopgelost tussen jullie twee blijft hangen, toch?

je vriendin vergelijken met je ex

5. Altijd gelijk moeten krijgen

“Ik zei het toch.” Dat vindt niemand leuk om te horen, toch? Jouw vriendin al helemaal niet. Het laat haar zien dat je kinderachtig omgaat met meningsverschillen. Wie altijd je gelijk moet krijgen, zal in zijn relatie niet lang overleven.

Een echte man kan daarentegen zeggen: “Misschien heb je gelijk,” omdat hij erkent dat niemand perfect is en liever een oplossing zoekt dan kosten wat het kost zelf zijn gelijk moet krijgen.

6. Vergelijken

“Je bent net mijn ex als je zo doet,” is een zin die nooit – maar ook écht nooit – uit je mond zou moeten komen als je praat tegen je partner. Niemand verdient het om vergeleken te worden met een ander. Het zal je partner onzeker maken en onwaardig doen voelen. Jouw relatie met je partner is een compleet andere situatie dan jouw relatie met ieder ander op deze wereld. Doe vooral je best om dat zo te houden.

Naast deze 6 slechte relatiegewoonten zijn er nog veel meer fouten die worden gemaakt in relaties, vaak zonder dat we het doorhebben. Onthoud ze goed als jij een gezonde relatie wil.