Door tijdens het brouwproces hop toe te voegen aan het bier, geven de hopbellen hun bittere oliën af en krijgt het bier zijn karakteristieke bitter tonen. Er zijn vele verschillende soorten hop die allemaal andere smaken afgeven en daar kunnen de bierbrouwers mee spelen om hun lekkere bittere bieren naar perfectie te brouwen.

International Biterness Units geeft aan hoe bitter een biertje is

Op sommige bieren staat de IBU vermeld, dat staat voor de International Bitterness Units. Daaraan kan je aflezen in hoeverre het biertje als bitter bestempeld wordt:

5 tot 20 IBU: Licht bitter

20 tot 30 IBU: Best bitter

20 tot 45 IBU: Bitter

45 tot 60 IBU: Sterk bitter

Boven de 60 IBU: Zeer bitter

Lekkere bittere bieren op een rij

Omdat elke brouwer zijn eigen signatuur aan bieren geeft, hebben wij hier 10 lekkere bittere bieren voor jullie uitgelicht:

  1. Ranke – XX bitter – 65 IBU

We beginnen meteen met een klassieke bittere Belg. Een mooi en stevig gehopte Belgische pale ale.

lekkere bittere bieren België

  1. Two Chefs – Green bullet – 40 IBU

Een strakke westcoast ipa van de Amsterdamse brouwerij Two Chefs, met Engelse brouwer Tony aan het roer weten zij precies hoe je een mooie ipa moet maken.

two chefs green bullet

  1. Fuller’s – ESB – 35 IBU

Nog een klassieker, een English Bitter van de engelse brouwerij Fuller’s. In Engeland drinken ze veel minder pils dan wij dat drinken en is een ale de normaalste zaak van de wereld.

engels bier

  1. Duvel – Tripel Hop – 40 IBU

Deze versie van de Duvel is extra gehopt waardoor hij meer bitterheid en fruitigheid bevat. Als je een normaal Duvelke kan waarderen, dan moet deze op je bucketlist.

duvel tripel

  1. Stone – Ipa – 71 IBU

Veel Nederlandse brouwers zijn door de Amerikaanse bier revolutie begonnen met het brouwen van ipa’s. Greg Koch is eigenaar van de inmiddels gigantische brouwerij Stone en heeft deze bittere jongen over de hele wereld beschikbaar gemaakt.

stone ipa

  1. Brewdog – Punk Ipa – 40 IBU

Een post-modern classic noemt Brewdog zijn parade paardje. Een mooi voorbeeld van een westcoast ipa die iedereen die van bier houdt eens geprobeerd moet hebben.

Leuk feitje: dit merk heeft het allereerste bierhotel ter wereld geopend.

brewdog biertje

  1. Jever – Pils – 37 IBU

Wie van bittere bieren houdt kan er sowieso beter voor kiezen om Duitse pilsen te drinken. Dit is een perfect voorbeeld van een heerlijk bittere pils.

jever pils

  1. Butcher’s Tears – Green Cap – 35 IBU

Deze pale ale van Butcher’s tears is een klassieke pale ale. Dus niet een fruitbom, maar een aangename bitterheid die goed door drinkbaar is.

lekkere bittere bieren

  1. Prael – Bitterblond – 30 IBU

Gebrouwen naar een Duits Kolsch recept, de bitterblond van de Prael. Een licht fruitig bier met citrus tonen en een aangename bitter in de afdronk.

bitterblond prael lekkere bittere bieren

  1. Walhalla – Shakti – 90 IBU

We eindigen met Shakti, een double ipa met een IBU van 90. Doordat het een bier met veel alcohol is, zit er ook een zoetje aan dit bier. Maar vergis je niet, dit is bitter.

sterk bier veel alcohol

Ben jij een echte liefhebber en wil je zelf aan de slag gaan? Check dan de 7 stappen om zelf bier te brouwen.

(Auteur: Kevin ’t Hardt)