Wil je eerst even inkomen? Dan doe je er verstandig aan te beginnen met een brouwpakketje om zelf bier te brouwen. Dit zijn pakketjes die zijn samengesteld met alle ingrediënten en benodigdheden om een klein brouwseltje in je keuken te maken. Hiervoor hoef je helemaal niet handig te zijn, vaak heb je alleen nog een pannetje nodig en dan kan je direct aan de slag.

Hoe moet je zelf bier brouwen?

Als je nou echt een keer wilt ervaren hoe een brouwer zich voelt, dan moet je een dag echt gaan brouwen zonder kant en klaar pakket. Dat betekent dat je aan de slag gaat met de 4 basis ingrediënten (water, mout, hop en gist). Je kunt online heel veel recepten vinden en dan weet je precies welke ingrediënten je moet kopen.

Zelf bier brouwen

In principe bestaat het brouwproces uit 7 stappen:

  1. Schroten

Als je mout koopt bij een handelaar dan zijn dit keurig pitjes/zaadjes, deze moeten gekneusd worden. Dit kan de handelaar vaak al voor je doen en dat wil je, want dit is best lastig en geeft een hoop stof in huis.

  1. Maischen

Nu moet je de geschrote mout verwarmen zodat deze al zijn suikers en smaken afgeeft aan het water. Deze suikers hebben we nodig om straks het gist te voeden en alcohol te creëren.

  1. Wort

Als je het recept hebt gevolgd en lang genoeg hebt gemaischt, dan gooi je het beslag door een filter en giet je er nog een keer warm water over om de laatste suikers en smaken er uit te spoelen. Wat er nu in jouw pannetje zit noemen we wort.

  1. Koken

Nu brengen we het wort aan de kook en voegen we de hop toe aan het bier. De hop geeft zijn bittere en fruitige tonen. Het is belangrijk om het bier aan de kook te brengen om alle bacteriën te doden die proberen mee te liften op jouw brouwsucces.

  1. Koelen

Om het gist een eerlijke kans te geven in jouw brouwsel, moet je het wort nu afkoelen. Dit probeer je zo snel mogelijk te doen omdat je ook hier weer wil voorkomen dat er bacteriën in jouw wort terechtkomen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je wasbak te vullen met ijswater en daar de pan in neer te zetten.

  1. Vergisten

Eigenlijk heb jij het meeste werk er nu op zitten, het is nu de beurt aan het gist om jouw bier af te maken. Gist gaat aan het werk en gaat de suikers omzetten in alcohol en koolzuur. Ze doen dit het liefst in een donkere kamer/ruimte waar de temperatuur stabiel is.

  1. Bottelen

Na ongeveer twee weken is het tijd om jouw bier in flesjes te stoppen en alvast de uitnodigingen te gaan versturen. Na een weekje is jouw bier klaar en is het tijd om samen met jouw vrienden te gaan proeven. Proost!

Zelf bier brouwen

Ben jij liefhebber van zwaardere bieren? Check dan deze lekkere zware bieren.