Tekenen dat je te veel werkt

Het is goed dat je je voor de volle 100% inzet voor die droombaan die je hebt bemachtigd, maar zorg er wel voor dat je een sociaal leven houdt en dat je werk niet je obsessie wordt. Dit zijn 6 tekenen dat je te veel werkt.

1. Vrije tijd is een buitengewoon verschijnsel

Ga je voor succes? Dan zal vrije tijd schaars zijn. Er zit echter een verschil tussen vrije tijd die schaars is en geen vrije tijd hebben. Zie jij je vrienden en familie nooit omdat je alleen maar aan het werk bent? Wanneer heb je voor het laatst een interessante film gekeken? Heb je wekelijks de tijd om snel de stad in te gaan? Wanneer punten als deze zelden voorkomen kan dit een indicator zijn dat je te veel werkt en dat je werk, je ‘sociale’ leven overneemt.

te veel werken man man

2. Je wil alles zelf doen

Je bent perfectionistisch. Alles wat je doet en organiseert wordt tot in de puntjes perfect uitgevoerd. Hier gaat tijd in zitten. Wanneer het werk toeneemt (en dat gebeurt wanneer je succesvol bent) zul je het uiteindelijk niet alleen kunnen bolwerken. En dat is niet erg. Leer dingen uit handen geven en zorg voor vrije tijd.

3. Al je ambities zijn werk gerelateerd

De lat ligt hoog. Je neemt alleen met het allerbeste genoegen. Dit is goed. Let er alleen wel op dat dit niet enkel werk gerelateerde zaken zijn. Creëer een balans tussen carrière, familie, vrienden en hobby’s. Praat jij enkel over je werk wanneer iemand vraagt naar je toekomstplannen? Dan ben je te veel bezig met je werk.

man man te veel werken

4. Je zit altijd in de work-mode

Het is half zeven. Je hebt al flink overgewerkt en staat op de trein te wachten. Dat ene probleem kun je maar niet loslaten. Thuis werk je snel een opwarm-maaltijd naar binnen waarna je weer achter je bureau gaat zitten om een presentatie voor morgen uit te werken. Komt dit jou bekend voor? Slecht teken. Wanneer je lichaam en brein altijd met werk bezig zijn levert dit veel onbewuste stress op. Een teken dat je teveel werkt.

5. Het enige waar je over praat is werk

Zo nu en dan is het een interessant gespreksonderwerp. Je vrienden vertellen wat je doet op je werk, vertellen wat je hebt meegemaakt tijdens die zakenreis en wat je doelen zijn voor het aankomende jaar. Het wordt echter een probleem wanneer dit het enige is waar je over praat. Ga voor jezelf na of jij die persoon op verjaardagen bent die enkel praat over werk gerelateerde onderwerpen.

6. Je werk beheerst je hele leven

Je wordt gevormd door het type werk wat je doet, je collega’s en de bedrijfscultuur. Echter moet dit niet hetgeen zijn wat jou als persoon maakt. Je hebt meer interesses dan enkel je werk. Pak die oude hobby weer op of zoek een nieuwe hobby. Laat je werk niet je gehele leven beheersen.

te veel werken man mna