1. Ontdek wat je wilt gaan doen

Wanneer je een tweede carrière wilt beginnen is het belangrijk dat je goed nadenkt over waar je echte passies liggen. Wat vind je leuk om te doen? Wat wil je uiteindelijk bereiken? Is geld belangrijker, of het plezier in je werk? Niemand zal tegen je zeggen dat het makkelijk is om een zelfstandige ondernemer te zijn. Het is daarom belangrijk dat je nooit vergeet wat je motivatie is.

2. Vind het juiste idee

Het is belangrijk dat je het juiste idee vindt, wat ook nog eens aansluit bij je passies. Veelal denken mensen dat je van je hobby eenvoudig je tweede carrière kan maken. Soms kan het, echter is dit slechts bij weinigen het geval.

3. Maak een business plan

Wanneer je het juiste idee hebt gevonden, moet je een business plan maken. Het is namelijk de bedoeling dat jouw idee meer geld oplevert dan dat er wordt uitgeven. Een business plan geeft hier inzicht in. Zo moet er gekeken worden naar de opstart kosten, algemene kosten, de huur van het pand en naar de bevoorradingen die nodig zijn om je bedrijf te starten. Daarnaast is het belangrijk dat je in het business plan uitwerkt hoeveel je elk jaar wilt groeien. Onthoud dat het inzichtelijk maken van inkomsten en kosten belangrijke indicatoren zijn voor je eigen onderneming.

Business plan opstellen start up eigen bedrijf MAN MAN

4. Accepteer de risico’s

Een eigen onderneming brengt veel risico’s met zich mee. Wanneer iets niet helemaal lukt, is het niet mogelijk om iemand anders als schuldige aan te wijzen. Jij bent namelijk eindverantwoordelijk. Jij bent degene die bepaald wanneer het PayDay is. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het is belangrijk dat je beseft en accepteert dat er risico’s aan een eigen onderneming vastzitten. Zo lang je onthoudt waar je passie ligt, welk idee je hebt bedacht en waarom je voor dit leven hebt gekozen dan komt het goed.

5. Het is nooit te laat

Je bent nooit te oud om iets voor jezelf te beginnen. Wellicht heb je nu 10 á 15 jaar lang een carrière waar je geen voldoening uit haalt. Dit betekent niet dat je dit voor de rest van je leven moet gaan doen. Je gaat denken dat je deze keuze eerder had moeten maken, echter was eerder de tijd waarschijnlijk niet rijp. In de tussentijd heb je ervaring op gedaan en dit kan jou helpen om succesvol te worden.

Dit is hoe jij als Gamechanger een tweede carrière kan beginnen. Hate the Game? Change the Game.