Hard werken. Dit is het antwoord wat menig ondernemer zal geven wanneer deze gevraagd zou worden wat de sleutel tot succes is. Maar is dit ook zo? Wanneer we deze kwestie in acht nemen zou dit betekenen dat iedereen zo succesvol is, als hoe hard ze werken. Dit zou betekenen dat Bill Gates, die een slordige €9 miljard- per jaar verdient zo’n 200.000 keer harder werkt dan iemand die een goede €45.000,- per jaar verdiend. Is dit überhaupt mogelijk?

Ja, hard werken loont. Echter, op een gegeven punt, kun je niet harder werken. Een dag heeft slechts 24 uur en een paar uurtjes slaap is ook wel zo fijn. Je kunt dus niet harder of langer werken dan anderen. Daarom werk jij slimmer.

Je leert van mensen die al succesvol zijn: zoek een gids

In elk avontuurlijk verhaal komt er het punt waar de grote held een obstakel tegenkomt waar zelfs hij niet tegenop kan boksen. Dit is het moment waar de gids om de hoek komt kijken. Kijk, maar naar de klassiekers: Frodo heeft Gandalf nodig, Luke heeft Obi-Wan nodig en ook jij hebt een gids nodig.

Waarschijnlijk zal er bij jou geen tovenaar met een lange baard op je pad komen die jou de weg wijst. Jouw gids wordt gevormd door de mensen om je heen. Mensen die je omhoog tillen en die je uitdagen. Dit is je shortcut: ontmoet de juiste mensen, kom in contact met het juiste netwerk. Dit zal jouw succes in een stroomversnelling doen raken.

short cuts man man

Wees niet geheimzinnig: deel kennis

Als ondernemer ben je constant op zoek naar verbeteringen, innovaties en nieuwe ideeën. Het kan zijn dat je ergens tegenaan loopt of ergens twijfels over hebt. Natuurlijk deel jij jouw unieke business concept, nieuw social media platform of dating-app niet met heel wereld. Toch moet je niet bang zijn om je kennis te delen met de mensen om je heen. Zoek mensen met een kritische blik die niet bang zijn om met jou te sparren. Wees niet die persoon die constant geheimzinnig loopt te doen. Geheimzinnigheid killt je creativiteit, creëert wantrouwen, waardoor mensen zich van je distantiëren.

 

Door open naar anderen toe te zijn geef je je creativiteit een boost, durf je uit je comfort-zone te stappen en vergroot je je netwerk.

man man short keys succes

Toch is deze shortcut geen vast punt wat enige garantie biedt. Het is een leidraad, een mindset en manier hoe jij je uit naar andere mensen toe. Volg deze punten en doe hier je voordeel mee:

Je bereikt je doelen sneller wanneer je andermans voetsporen als springplank gebruikt.

Vindt een gids/mentor waarvan je kan leren, die je uitdaagt en jou in het diepe gooit. Durf om hulp te vragen en durf mensen te vertrouwen.

Investeer in kansen die je doen groeien.

Klamp je niet jaren lang vast aan dat ene idee. Durf risico’s te nemen en incasseer je verlies. Je leert door te falen. Echter, hoef jij niet het wiel opnieuw uit te vinden. Leer ook van de mensen om je heen.

Klamp je niet vast aan één plek.

Dit kan van alles zijn. Van je werkplek, je woonplaats tot je stamkroeg. Bepaal de lat voor jezelf en bekijk of de mensen om je heen en je huidige manier van leven hier op aansluit. Zoek het doel op en wacht niet tot het aan komt waaien.

man man shortcuts succes