Als kind wist je altijd een duidelijk antwoord te geven wanneer iemand vroeg: wat wil je later worden? Antwoorden als brandweerman, piloot of het vriendje van Marisa Papen kwamen zonder te aarzelen naar voren. Op de middelbare school moesten we ons ‘vakkenpakket’ kiezen en twee jaar later moesten we eigenlijk al kiezen wat we de rest van ons leven willen gaan doen.

Enkele van ons studeerden voor een heel specifiek beroep en wisten daardoor op jonge leeftijd al wat ze gingen doen. Dit resulteert in een veilig, vertrouwd carrièrepad. De een vind dit fijn, de ander krijgt er de kriebels van. Echter switched 80 procent van de universiteitsstudenten minstens één keer van studie. Laten we eerlijk zijn, had jij enig idee wat je ging doen toen je afstudeerde? Weet je nu wel wat je wilt gaan doen? Nee? Dan ben je zeker niet de enige.

man man succesvol ondernemen

We zouden verwachten dat de mensen die op relatief jonge leeftijd weten wat ze willen een voordeel hebben ten opzichte van de persoon die de ene dag zegt dat hij zijn eigen kledingmerk wil beginnen, de volgende dag als een kapitein door de Amsterdamse grachten wil varen en vervolgens een karaoke-bar wil beginnen. Dit is niet waar. De weg naar een succesvolle carrière heeft niet zo veel te maken met het plannen van een bepaalde richting, het gaat juist om het ondernemen van actie, op dit moment. Nu.

Je bent nooit de oud om het roer om te gooien

Op een gegeven moment komen we op een punt van reflectie. Voor de een betekent dit een mid-life crisis op jonge leeftijd en de ander denkt ineens dat hij volwassen en degelijk moet gaan doen. Vele van ons denken aan mogelijkheden van vroeger, misgegrepen kansen en dingen die anders hadden moeten gaan. In plaats van enkel terugdenken aan vroeger en klagen kun je een compleet nieuwe weg in slaan. Onthoud: je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren. Begin klein, droom groot.

man man succesvol ondernemen

Wees eerlijk naar jezelf toe

Hier komt het stukje plannen om de hoek kijken. Om het maximale uit het leven te halen moeten we een plan en een einddoel in ons hoofd hebben. De weg ernaartoe ervaren we en daarin zetten we stappen. Denk zoals een schaakspeler na wat voor invloed je huidige stap zal hebben op de volgende stap. Om bepaalde doelen te halen zijn skills nodig, die we soms nog niet beschikken. Daarom moeten we constant in het diepe blijven springen, nieuwe dingen ervaren en skills verkrijgen.

In andere woorden: Onderneem actie en denk constant een stap voorruit. Bepaal waar jij wilt staan en werk daar naartoe. Voel jij je al lange tijd gestagneerd en merk je dat je motivatie en drang tot succes minder wordt? Misschien moet je een carrière switch overwegen?

man man succesvol ondernemen