Honger jezelf niet uit

Wanneer je het roer plotseling omgooit, je dagelijkse lunch van 6 goed belegde boterhammen inwisselt voor een komkommersoepje zal dit weinig resultaat opleveren. Je kunt stofwisselingsproblemen krijgen en je zult het simpelweg niet volhouden. ’s Middags ben je jezelf aan het uithongeren en tijdens het avondeten kun je de verleiding niet weerstaan en prop je jezelf vol. Dit is niet efficient en kan zelf averechts werken. Wil je gewicht verliezen, wees redelijk en realistisch.

Vermijd toegevoegde suikers, vet en zout

Deze toegevoegde producten geven het eten extra calorieën (= aankomen) en extra smaak waardoor je hersenen maar één ding denken: MEER! Hierdoor prop je jezelf binnen no-time overvol. Dit zijn calorieën die niet nodig zijn. Ga voor verse, suikerarme producten.

man man calorien 2

Beperk frisdrank

Het drinken van (fris)dranken met een hoge hoeveelheid calorieën zal leiden tot het toenemen van lichaamsgewicht en vet. Beperk daarom het drinken van frisdrank, ranja, cappuccino en vooral: Energy drink. Ook zal het drinken van alcohol niet bepaald bevorderlijk zijn. Niet alleen zitten er veel calorieën in de meeste alcoholische dranken. Ook zal je de volgende dag behoefte hebben aan vet eten en is sporten niet bepaald je favoriete activiteit als je brak bent. Je kent het wel.

Proteïne is belangrijk, maar is niet magisch

Wanneer je lichaam veel traint en ook wanneer je wilt afvallen is proteïne belangrijk. Zie het echter niet als een magisch middel waardoor jij het ideale lichaam door krijgt. De inname van veel proteïne moet gepaard gaan met veel sporten anders kan het zelfs een averechtse werking hebben.

man man arnold eten

Met groente zit je nooit verkeerd

Eet veel groente. Vervang bijvoorbeeld je portie aardappelen met een goede portie groenten. Let er wel op dat je voor verse groente gaat en niet voor groente met conserveringsmiddelen of veel vette, ongezonde dressing.

Ga voor eten dat goed smaakt in plaats van ‘geweldig’.

Een heerlijke, rijpe mango smaakt goed. Heerlijk fris, gezond en bevat ongeveer 130 calorieën. Na het eten van een mango hoef je er waarschijnlijk niet nog één. Nu pakken we een zak chips, of beter: een reep chocola. Probeer het maar bij eens bij een enkel stukje chocola te houden. Die reep chocola gevuld met karamel is in no-time op en deze bevat toch ‘net iets meer’ dan 130 calorieën.

snacken man man

Probeer een ‘normaal’ eetpatroon te realiseren

Routine is hierbij het sleutelwoord. Zes één-haps-maaltijden per dag gaan jou geen tevreden gevoel opleveren en is niet efficiënt. Drie gewone, fatsoenlijke maaltijden per dag maken jou een stuk gelukkiger, waardoor de motivatie tot afvallen langere tijd zal blijven.

Vermijd het snacken

Al doe je zo je best, zijn je maaltijden nog zo caloriearm en sport je veel, snacken kan er voor zorgen dat je niet afvalt. Het is zo verleidelijk om op kantoor tussendoor te snacken en ’s avonds, tijdens je dagelijkse Netflix marathon blijft het ook niet bij een enkel stokbroodje met kruidenboter. Probeer routine te krijgen in je eetgedrag. Vind een schema wat voor jou werkt, gun jezelf een ‘gezonde’ snack en spreek af wanneer je wel en niet mag eten.