Sparen wanneer je niet zoveel verdient

Wanneer je wilt sparen en je weinig verdient is het belangrijk om slimmer met je geld om te gaan. Met deze tien tips gaat sparen makkelijker en sneller dan je denkt.

1. Leg meevallers opzij

Wanneer je een keer minder geld uit hoeft te geven dan je had verwacht, kun je dit opzij zetten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door tijdens je wekelijkse boodschappen goed naar bonusproducten te kijken. Zodra je hier een ‘2e gratis’ aanbieding scoort, scheelt dit weer in de portemonnee.

2. Verkoop je spullen

Wanneer je weinig geld hebt kan het een goed idee zijn om wat spullen te verkopen. Er zijn vast en zeker dingen waar je nauwelijks meer naar omkijkt. Bijvoorbeeld je oude telefoon of oude kleren, misschien kun je daar nog een zakcentje mee verdienen.

3. Sparen kan in kleine delen

Wanneer je gaat sparen hoef je niet per se in een keer een groot bedrag opzij te leggen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld iedere dag een euro opzij te leggen. Na een half jaar heb je dan al ruim 180 euro bij elkaar gespaard. Dit kan je natuurlijk doen met ieder bedrag. Trek in een vers broodje, maar wacht je toch tot je thuis bent, dan kun je die 4 euro toch weer opzij leggen.

sparen met weinig geld

4. Gebruik een spaarpot

Het is handig om bij het sparen gebruik te maken van een spaarpot. Dit komt omdat je de spaarpot iedere dag ziet staan en zo dus geprikkeld wordt om wat opzij te leggen. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld wat kleingeld over hebt. Knal dit er gewoon allemaal in en check het over een jaar eens. Leuke bonus!

5. Bekijk je uitgaven

Wanneer het niet lukt om een klein bedrag opzij te zetten, is het handig om te bekijken hoeveel je uitgeeft. Pak een kladblok en schrijf op wat je de afgelopen maanden allemaal hebt uitgegeven. Wanneer een uitgave meer dan eens voorbij komt kun je turven. Uiteindelijk geeft dit inzicht en ga je zien welke uitgaven noodzakelijk zijn en welke dat niet zijn. Op deze manier kun je ook gaan zien hoeveel geld je eigenlijk had kunnen sparen

6. Vervang kleine uitgaven

Iedere dag een kleine uitgave doen die je eigenlijk niet nodig hebt, wordt ook wel het latte effect genoemd. Wanneer je iedere dag voor twee euro koffie zou halen lijkt dat niet zoveel. Maar na een jaar heb je dan meer dan 700 euro uitgegeven. In plaats van koffie halen kan je dat geld beter in je spaarpot gooien.

7. Laat je geld automatisch op je spaarrekening zetten

Via je bank kun je ervoor zorgen dat er automatisch geld op je rekening wordt gestort Zo spaar je per maand een vast bedrag zonder er zelf aan te hoeven denken.

sparen wanneer je weinig verdient

8. Betaal een hele maand nergens anders voor

Ben jij iemand die met enig regelmaat geld uitgeeft dan kan dit een lastige voor je zijn. Probeer een maand alleen geld uit te geven aan de dingen die strikt noodzakelijk zijn. Geen cadeautjes (voor jezelf) en geen andere onnodige uitgaven. Zie het als een maand zonder alcohol, maar dan zonder uit te geven.

9. Pas je levensstijl aan

Hou jij aan het einde van de maand weinig geld over om te sparen? Dan is het noodzakelijk om je levensstijl te veranderen. Zeg bijvoorbeeld je dure sportschoolabonnement op en laat dat veel te duren merk t-shirt een liggen. Een keer niet bestellen, maar gewoon lekker koken gaat ook al veel schelen.

10. Doe wat klusjes ernaast

Heb jij naast je baan nog vrije tijd over. Dan is het een goede idee om een extra klusje te doen. Dit kan per maand al gauw een lekker spaarcentje opleveren. Zoek iets wat je leuk vindt om te doen en bedenk iets waar je voor gaat sparen.

Dus, er zijn echt genoeg manieren waarmee jij even lekker kan gaan sparen. Succes!