Zo kun je geld besparen op je dagelijkse boodschappen

Het liefst houden we allemaal wat extra geld over aan het einde van de maand. Sparen blijft echter lastiger dan uitgeven. Niet alleen in kledingwinkels, maar zeker ook supermarkten is de verleiding vaak te groot. We komen met meer eten en drinken thuis dan we eigenlijk gepland hadden. Zonde, want zo moeten we veel boodschappen uiteindelijk weggooien én geven we dus onnodig geld uit. Aangezien we bijna elke dag wel even een bezoek aan de supermarkt plegen, is het handig om tips te hebben voor het geld besparen op je boodschappen.

geld besparen op boodschappen

1. Geld besparen op alcoholische dranken

Bij het doen van boodschappen zijn er een aantal producten die duurder zijn dan de rest. Het beste voorbeeld hiervan is alcoholische dranken. Het is daarom het verstandigste om te besparen op deze producten, want je kan er in verhouding meer mee besparen dan goedkope producten. Houd de bier aanbiedingen in de gaten. Zo weet jij precies op welk moment jij bier kan inslaan tegen een relatief lage prijs. Een kratje met 24 flesjes kan namelijk al gauw meer dan 15 euro kosten. Dus mocht er een aanbieding zijn als ‘2e kratje voor de halve prijs’, dan bespaar je al 7,50 euro. Besef wat je daar al van kan kopen in de supermarkt. Bovendien kan het nog wel eens voorkomen dat je voor een feest of een andere gelegenheid meerdere kratten moet inslaan. Bier aanbiedingen kunnen er dus voor zorgen dat het bedrag dat jij bespaart behoorlijk oploopt.

2. Doe nooit boodschappen als je honger hebt

Waarschijnlijk heb je het weleens meegemaakt: boodschappen doen na een lange werkdag terwijl je rammelt van de honger. Het gevolg van boodschappen doen terwijl je honger hebt is dat je teveel én ongezond voedsel koopt. Thuis is de ergste trek al snel voorbij en vervolgens zit je met veel eten dat niet opkomt. Wil jij geld besparen, zorg dan dat je pas boodschappen doet als je van tevoren genoeg hebt gegeten. Hierdoor voorkom jij impulsaankopen en koop je alleen het hoognodige.

3. Maak van tevoren een lijstje

Het aloude boodschappenlijstje zorgt er niet alleen voor dat je niets vergeet. Het is bovendien een goede richtlijn voor tijdens het boodschappen doen. Buig je van tevoren over folders, kijk in je koelkast en voorraadkast en schrijf op wat je allemaal nodig hebt. Wanneer je uiteindelijk in de supermarkt bent is het makkelijker om niet verleid te worden tot het doen van andere boodschappen. Bovendien heb je minder tijd in de supermarkt nodig.

4. Geef jezelf een maximaal bedrag

Maak een overzicht van al je uitgaven en bekijk oude bonnetjes. Hoeveel heb jij uitgegeven aan voedsel en hoeveel daarvan kan jij besparen? Stel vervolgens een maximaal bedrag op voor jezelf. In de supermarkt zal je waarschijnlijk bewuster letten op wat je in je mandje gooit. Een vast bedrag in de week of maand zorgt er bovendien voor dat jij een duidelijk overzicht krijgt van je totale maandelijkse uitgaven. Wanneer jij dit maximale bedrag in cash meeneemt, zal jij de grens niet overschrijden.

5. Ga alleen naar de supermarkt

Misschien lukt het geld besparen tijdens het boodschappen niet altijd vanwege je winkelpartners. Je kind die net zo lang blijft zeuren om snoep zodat je uiteindelijk akkoord gaat, je beste vriend die geen maat kan houden of je partner die teveel snacks inslaat. Wanneer jij met ze boodschappen doet kan het zijn dat dit uiteindelijk (gedeeltelijk) van jouw rekening afgaat. Ga daarom alleen boodschappen doen. Gewapend met je boodschappenlijstje en tijdslimiet lukt geld besparen je op die manier echt.