Soorten blazers en colberts

Er zijn veel verschillende jasjes. Ga maar eens een pakkenwinkel in en je ziet tig verschillende pasvormen, zakken, afwerkingen, schoudervullingen en ga zo nog maar even door. Omdat er zo veel verschillende soorten zijn, is het erg lastig om een keuze te maken. Om jullie een beetje op weg te helpen hebben we een aantal soorten blazers en colberts op een rijtje gezet zodat je duidelijk voor ogen hebt waar je uit kan kiezen. Wat is jouw favoriet?

De blazer

Een standaard jasje of blazer heeft over het algemeen twee knopen. Iets wat wij dan ook voornamelijk in Nederland terugzien. Wanneer wij iemand in pak of alleen een jasje zien lopen, heeft deze ook meestal twee knopen. Er zijn bizar veel verschillende soorten en maten die je tegenwoordig kan vinden. Vrijwel elke detail kan je laten aanpassen naar jouw wensen. Van knopen tot stiksels tot schoudervullingen.

Je kan een blazer op veel verschillende manieren dragen, maar let er in iedere geval wel op dat onderste knoopje lekker open houdt. Dat is namelijk de perfecte manier om de blazer te rocken.

Verschil tussen een colbert en blazer

Foto Instagram: andreasweinas

Double breasted blazer

Een double breasted blazer is de benaming van de knopen die net wat anders geplaatst zijn. Zo heb je twee rijen van knopen. Afhankelijk van het merk of wat je mooi vindt, kan je kiezen tussen twee rijen van drie of twee knopen. Wanneer je voor drie knopen gaat, zijn de twee bovenste voor de sier. In principe gebruik je alleen de middelste knoop of alleen de onderste. De laatste komt nu wat meer in de mode. Indien je alleen de onderste dicht doet, geeft dit je een relaxte look. Een double breasted colbert zie je tegenwoordig steeds minder. Zeker in de jaren 70 en 80 liep iedereen met zo’n jasje. Klassiek en sexy is de beste manier om dit te beschrijven, daarom mag zo’n jasje niet in je garderobe ontbreken.

verschil tussen een colbert en blazer
Foto Instagram: fabioattanasio

Drie en 2,5-knoops colbert

Een drieknoops zie je nog wel eens voorbij komen bij de oudere garde of de Britten. Een sluiting met drie knopen is dan ook iets ouderwets, waardoor je dit niet meer echt terug ziet in de schappen. Mocht je dit mooi vinden, dan kan jij dit in een made-to-measure pak nog laten zetten. Wat sowieso de mooiste optie is voor een goed zittend jasje.

De benaming ‘2,5 knoops colbert’ is misschien wat vaag, want je doet toch geen halve knoop op je jasje? Een 2,5-knoops colbert is eigenlijk een drieknoops model. Alleen zit de derde knoop verstopt in de revers, net als het knoopsgat. Vaak is het dan ook een toevoeging en moet je het zien als mode symbool. De luxere jasjes en merken zie je tegenwoordig vaak terug met dit soort knopen. Mocht je geïnteresseerd zijn in een van deze colberts, ga dan zeker even langs bij een pakken winkel.

Verschil tussen een colbert en blazer
Foto Instagram: andreasweinas

Mocht je daarnaast een slim fit of mooi getailleerd jasje willen, wees dan niet bang om een kleermaker op te zoeken. Aan elk product moet wat bijgeschaafd worden om hem op maat te maken. Want hoe graag je het ook wil, niemand heeft een perfecte confectiemaat. Om een idee te krijgen hoe je tegenwoordig een pak/jasje kan dragen, zijn dit de manieren om je pak te dragen anno 2019.