Wie is Max Verstappen?

Mocht je Nederlands pronkstuk op het gebied van de autosport per ongeluk gemist hebben, dan wordt het nu tijd om hem te leren kennen. Max Verstappen werd geboren op 30 september 1997 in het Belgische Hasselt, maar rijdt al sinds jaar en dag onder de Nederlandse vlag.

Zijn familie kent een lange traditie binnen de Formule 1: zijn Nederlandse vader Jos Verstappen en Belgische moeder Sophie Kumpen zijn ook actief geweest in de autosport. Verstappen rijdt in de Formule 1 voor het team van Red Bull Racing, waar hij ten minste tot 2028 een contract heeft afgesloten. In 2022 won hij als eerste Nederlander ooit en als vierde autocoureur de Laureus Sportman van het Jaar Award. Daarnaast kun je Verstappen kennen van de Jumbo-reclames, of als partner van het Braziliaanse model Kelly Piquet in zijn privéleven. Bovendien werd Verstappen in zowel 2021, 2022 en 2023 wereldkampioen.

max verstappen kelly piquet

Het vermogen van een wereldkampioen Formule 1

De bedragen binnen de autosport zijn hoog, maar kunnen per coureur wel behoorlijk verschillen. Het salaris van Max Verstappen binnen het team van Red Bull Racing ligt ongeveer tussen de 40 en 50 miljoen per jaar. Dat wil zeggen dat hij gemiddeld een slordige 45 miljoen binnensleept, waarmee hij één van de best betaalde sporters op de hele wereld is. Dit bedrag wordt aangevuld met alle inkomsten die hij verkrijgt door middel van sponsoren en andere schnabbels – bijvoorbeeld het geld dat hij verdient door onderdeel te zijn van de Jumbo-reclames. Al met al wordt het totale vermogen van Verstappen geschat tussen de 180 en 190 miljoen euro. Representatief voor de gehele autosport is dat bedrag echter niet: zo verdient de Mexicaanse coureur Sergio Pérez – die teamgenoot van Verstappen binnen het team van Red Bull Racing is – ‘slechts’ een bedrag van 7 miljoen euro per jaar. Een niet te onderschatten salarisverschil.

Hoeveel verdient Max Verstappen per seconde?

Als we uitgaan van een gemiddeld salaris van 45 miljoen per jaar, kunnen we met een eenvoudige rekensom laten zien hoeveel geld Max Verstappen per seconde verdient. Om te beginnen delen we het jaarsalaris door twaalf: zo zien we dat hij per maand een bedrag van 3,75 miljoen euro in de wacht sleept. Delen we dit bedrag door vier dan weten we zijn weeksalaris, dat op ruim 865.000 euro ligt. Per dag verdient Verstappen dus een bedrag van bijna 124.000 euro, wat neerkomt op een uurloon van meer dan 5000 euro. Per minuut is dat zo’n 85 euro: een bedrag waar een gewone Nederlander met het minimumloon ruim zes uur voor moet werken. Als we dit bedrag door 60 delen weten we wat Verstappen per seconde verdient. Hou je vast: dat is maar liefst een bedrag van 1,43 euro! Laat hij dus een euromuntje uit zijn hand vallen, dan heeft ie die al terugverdient wanneer de munt de grond raakt. De Mexicaanse Sergio Pérez verdient per seconde een ‘zuinige’ 0,22 euro.

Lees ook: dit is het salaris én het vermogen van Formule 1-legende Helmut Marko!