De carrière van Helmut Marko, a living legend

Helmut Marko nog steeds ieder weekend op de racecircuits over de hele wereld te vinden. Dat was vroeger ook al het geval. In z’n jongere jaren was Marko zelf autocoureur. Hij was hier erg goed in en heeft inmiddels dus een glansrijke carrière achter de rug. Er kwam een abrupt einde aan deze carrière toen Helmut Marko betrokken raakte bij een ongeluk tijdens een race. Bij het ongeval raakte hij gewond aan z’n linkeroog. Een steen doorboorde de helm van de F1-legende en dat kostte hem z’n zicht. Dit incident in 1972 betekende dus ook het einde van de loopbaan als racer van Helmut Marko.

Na dit ongeluk is Marko echter niet stil gaan zitten. Allereerst deed hij een investering in een hotel in Graz te Oostenrijk. Dit is tevens de geboorteplaats van de (inmiddels) ex-coureur. Deze investering viel positief uit voor Marko en dat deed hem besluiten nog meer hotels rondom de Red Bull Ring over te nemen. Z’n tijd investeerde hij vooral binnen de Formule 1. Hij raakte achter de schermen betrokken binnen de autosport. Zo richtte hij een eigen raceteam op genaamd RSM. Met dit team nam hij deel aan de beroemde DTM. Deze afkorting staat voor Deutsche Tourenwagen-Masters. Dit is binnen Europa een van de grootste toerwagen kampioenschappen. Sinds 1984 verzorgt Helmut Marko de managing van een aantal coureurs die racen in de DTM.

Wat is het salaris en vermogen van Helmut Marko?

De grootste inkomstenbron van Helmut heet Red Bull Racing. Sinds 2005 is de voormalig coureur werkzaam als adviseur van dit raceteam. Binnen deze functie scout en begeleidt Helmut Marko talenten binnen het team van Red Bull. Zo hielp hij de wereldberoemde coureur Sebastiaan Vettel naar de top en ontdekte hij het racetalent van onze Max Verstappen. Je kan, ondanks het ongeval in 1972, wel zeggen dat Marko er oog voor heeft.

Mede dankzij deze succes heeft hij z’n portemonnee dus goed gesponsord. Per jaar krijgt hij als teamadviseur zo’n 2 miljoen euro overgeboekt door Red Bull Racing. Dat is een lekker salaris! Inmiddels heeft de 80-jarige F1-legende een vermogen opgebouwd van circa 65 miljoen euro. Hij is dus niet afhankelijk van een karig pensioentje. Binnen de Formule 1 is dit vermogen echter een lachertje. Misschien wordt het eens tijd voor Marko om bij z’n werkgever om loonsverhoging te vragen…