1. Ontsteking van de haarzakjes

Wanneer je scheermesje niet scherp genoeg is, kan het voorkomen dat de haarzakjes in je huid gaan ontsteken. Dit wordt folliculitis genoemd. Dit kan echt super vervelend zijn en is vaak ook nog eens pijnlijk. Qua uiterlijk lijkt het misschien wel op een puistje of acne, maar een ontsteking van het haarzakje is iets anders. De huid raakt geïrriteerd door een stomp mesje of te strakke kleding en het is dus belangrijk om je mesjes zo scherp mogelijk te houden.

Zorg ervoor dat jij je huid dagelijks wast en goed schoon houdt. Hiervoor dien je de juiste skincare-routine te hebben. Met het onderstaande ‘The Clear Skin Duo’ heb jij alles in huis wat jij nodig hebt om je huid dagelijks te wassen en verzorgen:

problemen bij scheren

The Clear Skin Duo

Huidverzorging €29,00 Shop nu

Is het je helaas niet gelukt om het te voorkomen? Probeer het bultje echter niet open te krabben of uit te knijpen als je het idee hebt dat er wat in zit. Dit kan de irritatie alleen maar erger maken en dan ben je nog verder van huis. Je kunt er het beste afblijven en geduldig wachten tot het uit zichzelf weer wegtrekt.

2. Groeiproblemen

Als jij je haar scheert, ongeacht de plek, groeit het ook weer terug. Bij sommige mannen groeit het als kool en bij andere duurt het maanden of zelfs jaren om een baard te laten groeien. Dit is per persoon verschillend maar heeft vaak met de testosteronproductie te maken.

Problemen met scheren

Het kan soms ook voorkomen dat sommige plekken wat sneller groeien dan andere plekken. Hierdoor kan het zo zijn dat je baard rondom je mond bijvoorbeeld heel snel groeit maar dat je met kale plekken blijft zitten op je wangen. Misschien niet het grootste probleem, maar wel storend als je zo hard je best doet om een volle baard te laten groeien.

3. Acne

Het werd net al eventjes genoemd maar je kunt ook acne krijgen van het scheren. Dit zijn ook kleine ontstoken talgklieren in de huid waardoor er geïrriteerde bultjes ontstaan. Dit is een teken dat de huid misschien door een andere reden al wat geïrriteerd is en je kunt je voorstellen dat het alleen maar erger wordt als je ook nog eens met een scherp object langs de huid gaat. Pas daarom ook goed op met scheren als je al een geïrriteerde huid hebt.

4. Vergeten plekjes

Het gebeurt ons allemaal wel eens: je denkt netjes alles geschoren te hebben en dan voel je later op de dag toch nog ergens wat zitten. Als je je baard scheert is het bijvoorbeeld lastig om in de spiegel te zien of je onder je oren op de rand van je kaak misschien nog een plukje haar hebt zitten. Als het om een enkel plekje gaat is het niet zo’n probleem maar het wordt wel vervelend als je er na een middag werken achter komt dat je al uren met een halve baard rondloopt. Je kunt daarom het beste nog even een controle rondje doen door overal langs te voelen of je alles hebt weggehaald.

5. Een droge huid

Problemen tijdens het scheren zijn soms niet alleen toe te wijden aan verkeerd scheren of verkeerde materialen gebruiken. Sommige huidtypes kunnen beter tegen scheren dan anderen. Zo kan het voorkomen dat je misschien een droge huid krijgt van het scheren. Je gebruikt namelijk niet alleen het mesje, maar vaak ook scheerschuim, water en desnoods nog andere crèmes. Als je niet de juiste producten gebruikt voor jouw huidtype dan kan je huid daar een verkeerde reactie op geven.

6. Gevoelige huid

Net als bij een droge huid kan het ook zijn dat je er tijdens het scheren achter komt dat je een hele gevoelige huid hebt. Dit betekent niet dat je heel snel sneetjes of korstjes krijgt, maar juist dat je huid heel duidelijk aangeeft dat er irritaties ontstaan. Je krijgt bijvoorbeeld rode vlekken die gaan jeuken of het gaat zelfs zeer doen. Mocht je dit ervaren dan kun je het beste even een snelle Google search doen naar producten die speciaal zijn gemaakt voor de gevoelige huid. De toegevoegde chemicaliën en andere ingrediënten zijn daarin vaak wat milder.

aftershave skincafe balsem scheren

Shave Cream and Aftershave Gel Bundle

Huidverzorging €19 Shop nu

7. Ingegroeide haren

Misschien wel één van de meest pijnlijke problemen die zich kunnen voordoen tijdens het scheren zijn de ingegroeide haren. Dit kan ook gebeuren wanneer je scheermesje niet scherp genoeg is. Het haartje wordt dan niet helemaal juist afgesneden waardoor er nog een klein gebroken stukje kan overblijven. Als deze dan scheef gaat groeien kan het zijn dat deze weer in de huid groeit waardoor ingegroeide haren ontstaan. Het lijkt verleidelijk om het bultje open te krabben en de haar eruit te plukken, maar dit kan ook zorgen voor nog meer irritatie of erger: pijn. Je kunt beter even een warme washand pakken en deze tegen je huid houden.

8. Scheerbultjes

Scheerbultjes zijn vaak terugkerende resultaten van vaak scheren. Er is zelfs een medische term voor: Pseudofolliculitis Barbae. Dit is een aanhoudende ontsteking van het haarzakje dat voornamelijk gebeurt door het scheren. Grof of krullende haren raken ontstoken in het haarzakje als het weer begint te groeien. Je kunt op deze bultjes maar beter geen parfum of alcohol doen want dan kan de huid ook nog eens gaan uitdrogen en gaan irriteren. Om deze scheerbultjes tegen te gaan kun je het beste voor het scheren je huid exfoliëren (=scrubben om de huidcellen in de bovenste huidlaag te verwijderen) zodat de huid schoon is voor je gaat scheren.

9. Je per ongeluk snijden

Misschien wel één van de meest voor de hand liggende problemen tijdens het scheren: je snijdt je per ongeluk tijdens het scheren. Op zich ook niet zo gek als je met een heel scherp mesje over je gevoelige huid gaat. Die logische redenering maakt het helaas niet minder pijnlijk: het kan namelijk nogal gevoelig zijn. Om sneetjes te voorkomen kun je het beste gewoon goed opletten hoe je scheert en ook hoe hard je het mesje gebruikt. En als het een keer gebeurt kun je het meteen even met water spoelen en met rust laten.

10. Razor burn

Als laatste is dit het meest voorkomende scheer probleem: de zogeheten razor burn. In het Nederlands hebben we hier niet echt een goed woord voor maar het Engelse geeft al goed aan wat het eigenlijk is. Door het scheren wordt er vaak over een stukje van de huid gegaan. In het geval van scheren ook nog eens met een scherp object. De huid raakt geïrriteerd en er ontstaat een soort brandwondje. Op eerste gezicht lijkt er vaak direct na het scheren niks aan de hand te zijn maar zodra de haren weer een beetje beginnen te groeien is het vaak mis. Er ontstaan overal plekken en er bestaat ook nog een kans dat alle negen eerder genoemde problemen erbij komen. De grootste tip om de razor burn te voorkomen is om de huid goed vochtig te houden tijdens het scheren.

Problemen scheren man

Scheer je je nog met een los scheermesje? Misschien is het een idee om over te stappen op een scheerapparaat. Wie weet lost dit al een wat problemen die je ervaart tijdens het scheren op. Weet je dan niet waar je moet beginnen? Kijk dan even hoe je goed moet scheren met een scheerapparaat.