De tijd voordat de foto genomen wordt

Als je geen model bent is het echt niet nodig om van alles te doen en te laten voor foto’s, want zo veel boeit het eigenlijk niet. Maar wanneer je weet dat je de volgende dag een shoot hebt of gewoon wat pasfoto’s moet laten schieten, kun je hier natuurlijk wel rekening mee houden. Alcohol drinken is dan ook niet verstandig, dit zorgt voor een uitgedroogde huid en ook je ogen gaan er niet beter van uit zien. Dan heeft poseren helemaal geen zin meer. Ga voor een rustige avond, eet niet te laat en slaap voldoende. Maar overdrijf het niet. Het is volgens experts belangrijk om je relaxed te voelen. Dit zie je namelijk terug op de foto.

Uiterlijke verzorging

De ene foto vraagt om een verzorgd uiterlijk. De andere vraagt weer om een wat meer ruige look. Hoe dan ook, het is belangrijk om aandacht te besteden aan je gezichtsbeharing en je kapsel. Scheer of trim je baard zo nodig de avond ervoor, dat is het beste. Wat betreft kapsel, is het vooral belangrijk dat het niet te gemaakt is. Dus over het algemeen moet je het proberen zo natuurlijk mogelijk te houden. Zorg ervoor dat je weet hoe je je kapsel het beste kunt stylen.

Poseren MAN MAN

Foto via: Instagram David Beckham

Kleding

Vaak werkt een eenvoudige stijl het beste op foto’s, afhankelijk van de setting moet je de kleur uitkiezen. Maar fotografen werken over het algemeen het liefst met zwart, wit en grijs. Deze kleuren werken altijd en zijn ook geschikt voor een zwart/wit filter. Ga niet voor te schreeuwerige kleuren of items, dit werkt maar zelden in een foto. Match ook je kleding met de locatie. Een streetstyle look werkt bijvoorbeeld in een moderne setting, waar een nettere stijl het beter doet bij een klassieke achtergrond.

Camera

Ook niet onbelangrijk bij een foto, het materiaal waarmee de foto wordt genomen. Het beste is natuurlijk een goede fotocamera met meerdere opties en lenzen, ook met het oog op het bewerken van de foto’s. Maar als je af en toe een foto maakt is het misschien ook wat overdreven. Er zijn ook telefoons met een prima camera, wat zeker voldoende kan zijn. Ga dan wel voor telefoons met een écht goede camera. Er zijn een aantal apps op je telefoon waarmee je een foto kunt bewerken. Zo kun je foto net wat mooier maken en bovendien is het een keer wat anders dan de standaard Instagram filters.

Poseren MAN MAN

Poseren voor de camera

Het lijkt op Instagram nog weleens dat een foto van een populair model of Instagrammer spontaan is genomen, en dan nog staat diegene er bijna perfect op. De waarheid is natuurlijk anders, er zijn vaak minsten tientallen en soms honderden foto’s gemaakt binnen korte tijd waarop diegene big time aan het poseren is. Dus het komt erop neer dat je vooral heel veel foto’s moet maken en daarna de beste uit moet kiezen. Als je veel foto’s hebt zit daar waarschijnlijk wel een goede tussen. Daarnaast is bewezen dat recht kijken minder goed werkt dan een beetje schuin, dus bekijk welke kant van je gezicht het beste is en fotografeer of kijk een beetje schuin.

Hoe moet je nu kijken voor een goede foto?

Wanneer je weet dat er een foto wordt gemaakt, ga je ineens nadenken hoe je moet kijken. Er zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je gezicht het beste uitkomt op de foto. Als je je kin een beetje naar voren en naar beneden drukt voorkom je een dubbele kin en bovendien komt je kaaklijn dan beter uit. Als je lacht, de meest simpele uitdrukking die altijd werkt, houd dan je tong achter je tanden en boven tegen je gehemelte. Op deze manier houd je je lach gecontroleerd en voorkom je aparte gezichten. Als laatste zijn de ogen belangrijk. Zorg ervoor dat je ze niet te wijd opent, maar ook niet teveel samen knijpt. Het vergt wat oefening en misschien meerdere foto’s, maar lichtelijk samengeknepen ogen werken het best.

poseren MAN MAN

Foto via: Instagram Erik Forsgren

Lichaamshouding

Dit is een moeilijk punt. Hoe moet je gaan staan, waar laat je in hemelsnaam je armen en welke houdingen werken? Het gaat vooral om zelfvertrouwen uitstralen en comfortabel zijn. Borst vooruit, schouders naar achteren en een beetje omhoog kijken. Eigenlijk de houding die je altijd zou moeten hebben, niet alleen op foto’s. Volgens veel fotografen is een van de beste houdingen op foto’s de volgende: een foto genomen van achter waarbij de hoofdpersoon over zijn schouder kijkt. Dit is een mooie houding en laat bovendien je kaaklijn goed zien. Overdrijf hem echter niet, dit kan echt heel fout overkomen alsof jij een model wilt zijn maar het duidelijk niet bent.

Licht en compositie

Als de foto genomen wordt, of in elk geval bewerkt, door een professional hoef je met dit punt geen rekening te houden. Maar als je zelf foto’s maakt voor social media of dergelijke, is het wel handig om dit in gedachten te houden. Wat betreft compositie geven fotografen een opvallende tip: als je de aandacht in de foto op jezelf wil vestigen, zorg dan dat je niet in het midden van de foto staat.

Hoewel licht niks met poseren te maken heeft, is het misschien wel het belangrijkste bij een goede foto. Als je de keus hebt kun je hierbij het best gaan voor magic hour, het eerste uur dat de zon opkomt of het laatste uur dat de zon ondergaat. Dit licht levert de mooiste foto’s op, en natuurlijk licht is altijd het best.

Met deze tips voor het poseren ben je klaar voor betere foto’s op social media, want likes kunnen immers best veel invloed op je leven hebben.