Hoe kan je een open relatie laten werken?

Je verlangt op maandag naar de een en op dinsdag naar de ander. Keuzes maken is niet jouw sterkste kant en helemaal niet wanneer het aankomt op de liefdes van jouw leven. Neem even een stap terug, we leven in de 21e eeuw, monogamie is niet meer vanzelfsprekend en in een open relatie zitten is steeds meer geaccepteerd. Dus overweeg goed al je opties en controleer vooraf goed of een relatie past bij jou:

 1. Forceer het niet

  Alhoewel het jou misschien klinkt als muziek in de oren betekent dat niet dat jouw crush of je partner erin staat zoals jij. De ander overhalen tot hamburgers eten voor het diner of een hardloopsessie op de zondagochtend, dat is prima. Maar het aangaan van een open relatie is iets waar jullie je beide 100% goed bij moeten voelen. Dus denk na over hoe je het onderwerp ter sprake brengt wat betekent: don’t force it. Of het een scharrel, twarrel of kwarrel is met wie je al langer date of een partner waar je al jaren mee bent, het is belangrijk dat je het idee op tafel legt maar niet in de handen duwt van de ander zonder dat diegene er eerst rustig over na kan nadenken.

 2. Maak duidelijke afspraken

  Het is een veelvoorkomende fout van mensen die nieuw zijn met het concept open relatie. Het kan klinken als een perfecte oplossing wanneer jullie beide de behoefte blijven hebben om te daten of het bed in te duiken met anderen, maar het kan ook voor verwarring en miscommunicatie zorgen. Dit kan je voorkomen door voordat je eraan begint samen met een glas wijn rond de tafel te zitten en te bespreken wat jullie van elkaar verwachten.

  open relatie laten werken

  Willen jullie alles weten van elkaar dat jullie doen met anderen? Hoe noemen jullie elkaar? En willen jullie dat dan vooraf weten of achteraf? Mogen jullie alleen buitenshuis met anderen afspreken en hoe vaak mag dit of zit daar geen limiet aan? Moeten dit voor jullie onbekenden zijn of mag het ook met vrienden? Mag je met anderen ook emotionele relaties aangaan of alleen seksuele, moet dat veilig en doen jullie aan trio’s? En hoeveel over je verhoudingen met anderen zullen jullie delen met elkaar?

  Door dit alles met elkaar te bespreken kun je waarborgen dat je je beide veilig voelt binnen jullie relatie en dat er geen grenzen worden overschreven. Want hoe dan ook, het is en blijft een relatie.

 3.  Stel afspraken bij waar nodig

  Net als dat je in een monogame relatie open met elkaar blijft communiceren, doet je dat in een open relatie ook. Alleen in een open relatie zijn de regels en grenzen allemaal iets minder vanzelfsprekend en niet alles wat op je pad komt heb je voorbereid. Bijvoorbeeld, een van je andere partners vraagt of jij een weekendje weg wil. Leuk, denk jij! Maar dan bedenk je je dat je dit met je vaste partner nog helemaal niet hebt besproken. Dat betekent: deel het voorstel met je partner en vraag hoe die er tegenaan kijkt. Net als met alle andere afspraken moeten jullie beide ook in overeenstemming komen met deze. Geeft je partner aan dat die dit liever niet heeft? Dan is het aan jou om dat besluit te respecteren. Blijkt na een paar weken dat jullie afspraak om details niet te delen met elkaar jou toch niet zo lekker ligt? Geef dat aan en stel je afspraak bij, want alleen dan blijven jullie beide met een goed gevoel in de relatie.

 4. Besef dat open relaties niet zijn voor iedereen

  In een monogame relatie weet je niet waar je aan begint, of je iemand een jaar later nog net zo leuk vindt en of regels worden geschonden vertrouwen wordt gebroken. Zo geldt dat voor een open relatie dan ook, maar daar zitten net iets meer haakjes aan. Je kan enorm veel van iemand houden en (voor het eerst) met diegene een open relatie aan zijn gegaan, maar je wist van tevoren niet waar je aan begon. Als jij of de ander te jaloers bent, het is voor een van jullie te lastig om je aan de regels te houden of jullie houden simpelweg niet genoeg van elkaar, dan is deze (open) relatie misschien niet gemaakt voor jullie. Wees daar open in en bespreek dan met elkaar of jullie samen in een monogame relatie verder gaan of dat jullie besluiten helemaal niet meer samen te blijven. Maar besef wel, je kan niet iemand forceren om in een monogame relatie te zitten die verlangt naar een open relatie en andersom. Dus wees daar beiden eerlijk in.

Ben je toch niet helemaal bij met je relatie en twijfel je of je er een einde aan moet maken? Neem dan goed even de tekenen dat je ongelukkig bent in je relatie even door en maak voor jezelf de overweging.