Twarrel, scharrel, kwarrel: wat betekenen deze soorten relaties?

Wat zijn wij? Misschien vraag je het je wel eens af of zit je lover ernaar te azen. Je wil meer of juist minder. Er zijn enorm veel verschillende vormen en gradaties van een relatie hebben met iemand waar ook verschillende verwachtingen aan worden gehangen. De Volkskrant noemt dit ook wel “modern relatiejargon”. We zetten ze onder elkaar: de verschillende vormen van relaties van minste verwachtingen naar meeste. Dit betekenen de woorden onenightstand, twarrel/dwarrel, friends with benefits, scharrel, kwarrel, prela, ignorela en relatie. 

 1. Onenightstand

  Je gaat eenmalig met iemand naar bed. In principe worden er geen nummers uitgewisseld en als dat wel gebeurt wordt er met die nummers niks gedaan.

 2. Twarrel of dwarrel

  Een twarrel is een twijfelachtige scharrel. Jullie hebben wel met elkaar gezoend en zijn eventueel ook met elkaar in bed gedoken, maar wat dit dan eigenlijk betekent is voor jullie allebei vrij onduidelijk. Er is van beide kanten bepaalde interesse aanwezig, van verliefdheid kan nog niet worden gesproken.

  kwarrel

  Jullie hebben af en toe contact en er is mogelijkheid om dit te laten uitgroeien tot een scharrel of zelfs tot kwarrel (zie punt 5). Al met al, jullie zijn een beetje aan het ‘dwarrelen’.

 3. Friends with benefits

  Als je in het stadium friends with benefits zit, spreek je af met iemand waarmee je enerzijds bevriend bent en het anderzijds mee doet. Alhoewel het woord ‘vrienden’ in deze term voorkomt, hoeft dit niet iemand te zijn waar je ook daadwerkelijk heel erg goed bevriend mee bent. Het kan ook gewoon zijn dat je de voordelen plukt van met iemand naar bed gaan die je toevallig al kent. Met deze persoon kan je iedere week afspreken, maar het kan ook slechts eens in de zoveel tijd gebeuren.

 4. Scharrel

  De term ‘scharrel’ is voor de meeste mensen wel bekend. Scharrelen doe je met iemand waarmee je regelmatig afspreekt, misschien zelfs iedere week, maar waarbij het nog wel vrijblijvend is. Deze verhouding kan een beetje hetzelfde aanvoelen als friends with benefits, alleen zit er iets meer regelmaat in. Één ding is zeker: dit is een verhouding met no strings attached.

 5. Kwarrel

  Aan de naam zou je denken dat kwarrel minder hoog in de lijst staat dan scharrel, toch heeft het meer ‘waarde’ dan een scharrel. Een kwarrel is namelijk een kwalitatieve scharrel. Jullie zijn al een tijdje aan het scharrelen, misschien niet eens superlang, maar jullie lijken het samen wel erg fijn te vinden en zien elkaar meerdere keren per week, potentieel zou hier zelfs een relatie uit voort kunnen komen. Jullie gevoelens beginnen te groeien en je begint je meer aan elkaar te hechten. Afspreken met anderen zal in dit stadium steeds minder tot niet meer gebeuren.

 6. Prela

  Dit is de periode voorafgaande een relatie: een prerelationship. In de praktijk zitten jullie eigenlijk gewoon in een relatie, jullie doen alles wat jullie in een relatie ook zouden doen. Je hebt veel contact met elkaar en jullie zien elkaar regelmatig, delen persoonlijke dingen, ondernemen relatie-achtige activiteiten, enzovoorts.

  scharrelDit is het stadium dat jullie aan het uitzoeken zijn of je écht verliefd bent op elkaar, daarnaast is dit soms ook gewoon een manier voor mensen met bindingsangst om de boel nog net iets langer te rekken. ‘Technisch gezien’ ben je nog vrij om tijdens een dronken avond met een ander het bed in te duiken, maar als jullie er van elkaar achter komen hebben jullie wel het recht om de ander erop aan te spreken. Echt daten en bewust afspreken met andere mensen is in dit stadium niet meer de bedoeling.

 7. Ignorela

  Ignorela is de afkorting voor ignore relationship – genegeerde relatie. Jullie hebben eigenlijk gewoon een relatie, iedereen om je heen weet dat jullie “bij elkaar horen” en eigenlijk weten jullie dat zelf ook. Je noemt het alleen net anders. Er is geen strak regime over na hoelang daten je kan zeggen dat je een relatie hebt, dat verschilt per ‘koppel’. Wat wel zeker is, daten of sex hebben met een ander is in dit stadium echt een no-go. Dit is ook een stadium waarbij het onderwerp meet the parents langzaam aan bod zou kunnen komen.

 8. Relatie

  Hier valt weinig over te zeggen: jullie hebben een relatie en zijn openhartig verliefd op elkaar. Hoe jullie dat invullen hangt af van de afspraken die jullie met elkaar maken.

Steeds minder mensen zien het ‘eindstadium’ relatie als iets waar ze behoefte aan hebben en experimenteren wordt steeds meer geaccepteerd. Word je continu overmand door twijfels? Stel dan eerst een aantal vragen over de transitie ‘van friends with benefits naar een relatie’.