Mijn ex haat me. Wat moet ik doen?

Er zijn talloze redenen waarom mensen uit elkaar gaan en vaak is dat een voorbode zijn van hoe het contact met je ex in de toekomst vorm zal krijgen. Verloopt de breuk soepel en ben je er beiden van overtuigd dat het beter is als je allebei je eigen weg gaat, dan is het prima. In dat geval is er niks aan de hand en kunnen jullie gewoon door een deur. Zo loopt het niet altijd en vaak gaat er juist een behoorlijk ruzie aan een breuk vooraf. In dat geval kan het knap lastig zijn om een normaal contact of gesprek met elkaar te hebben. Is je ex helemaal niet voor rede vatbaar, check dan onze acht tips om er het beste van te maken.

1. Bewaar de kalmte

Inlevingsvermogen is niet voor iedereen weggelegd, maar probeer ondanks de eventuele scheldpartijen even door de regels heen te lezen. In veel gevallen kan het helpen om rustig na te gaan wat ze nu eigenlijk probeert te zeggen. Wees dus kritisch als je een bericht van je ex krijgt, in veel gevallen is het slim om subtiel te reageren en je niet te laten provoceren.

2. Wraakgevoelens helpen niet

Het kan verleidelijk zijn om de agressie van je ex met agressie te bestrijden. Het punt is dat je er niks mee wint. Je verlaagt je hooguit tot het niveau van je ex terwijl je er juist boven moet staan. Een keer extra adem halen, tot tien tellen of gewoon een rondje lopen, het kan allemaal helpen om weer even de woede beheersbaar te maken.

ik haat mijn ex

3. Geef je ex geen kans

Ook belangrijk: een ex die erop gebrand is om je terug te winnen, zal niet bij de eerste tegenslag het plan gaan opgeven. Die ex zal juist op andere manieren proberen om je aandacht te krijgen. Met andere woorden, is het wat jou betreft echt over, geef je ex dan ook geen reden om te denken dat het onmogelijke nog steeds bereikbaar is.

4. Zoek geen gemeenschappelijke locaties op

Heb je een langdurige relatie achter de rug, dan is de kans groot dat je ex je door en door kent. Je favoriete kroeg, kledingzaak, wijnboer, noem het maar op. Is ze er echt op gebrand om je te ontmoeten, dan zal ze dat zeker niet nalaten. Aan de andere weet jij natuurlijk ook alles van haar. Probeer de plekken waar zij graag komt te vermijden en probeer zo een confrontatie te voorkomen.

5. Ontmoet elkaar alleen als het echt moet

Je hoeft echt niet alles in het werk te stellen om een ontmoeting uit de weg te gaan, maar probeer het wel te minimaliseren. Kortom, ontmoet elkaar alleen als het echt niet anders kan. Dat is natuurlijk lastig als je samen kinderen hebt, maar je kunt het wel proberen.

ex vriendin haat me

6. Zorg voor een eigen sociaal leven

Na een breuk zul je altijd zien dat de gemeenschappelijke vrienden een kant zullen kiezen. Als de eventuele confrontaties met een ex tot allerlei geruchten leiden, zorg dan voor een sociaal vangnet. Niks is vervelender dan een situatie waarin jij je verhaal niet kan doen. Goede vrienden, de echte vrienden dus, zijn op dat moment goud waard.

7. Documenteer alles

Het klinkt vervelend. Maar zorg ervoor dat je alle ontmoetingen, zeker in de beginfase na de breuk, documenteert. Je hoeft er echt geen archief op na te houden, maar als de confrontaties vervelender worden, heb je wel meer grip op de situatie als je alles zo goed mogelijk vastlegt. Beperk het contact met je ex. Is je ex echt vervelend, blokkeer dan haar nummer zodat ze altijd de voicemail krijgt.