In 12 Strong wordt een heftige oorlogsmissie naverteld

Als het aankomt op waargebeurde verhalen zijn er ongelofelijk veel verhalen te verfilmen. Sommige daarvan kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Denk bijvoorbeeld aan de serie The Crown, over het veelbewogen leven van Queen Elizabeth. Ook Midway, dat de explosieve Tweede Wereldoorlog belicht, staat (nu al) op Netflix. Andere films en series gaan over gebeurtenissen uit onze geschiedenis die minder bekend zijn. 12 Strong is hier een goed voorbeeld van. De film gaat over een groep soldaten die gelijk na de gebeurtenissen van 9/11 naar Afghanistan worden gestuurd op een gevaarlijke missie.

Het team bevindt zich op gevaarlijk terrein

Centraal staat de ‘Fifth Special Forces Unit’. Een groep onverschrokken mannen die vrijwel meteen na de aanslag op 9/11 worden opgeroepen om naar Afghanistan af te reizen. Het afscheid van het thuisfront valt de mannen in de rumoerige tijden zwaar. Eenmaal in Afghanistan wordt hun missie al gauw duidelijk: het overnemen van de stad Mazar-e Sharif. Op die manier kunnen de mannen communiceren met Amerika en potentiële doelwitten doorgeven. Met explosiegevaar, terreur op de loer en een gigantische overmacht op de loer wordt dit geen gemakkelijke klus. 12 Strong is dan dus ook een echte spannende oorlogsfilm. Met één uniek kenmerk: paarden.

12 Strong

Soldaten te paard in 12 Strong

In 12 Strong zien we de mannen niet met tanks, vliegtuigen en oorlogsschepen in de weer gaan. In plaats daarvan verplaatsen ze zich voornamelijk te paard. Door het onherbergzame gebied waarin ze zich bevinden, vormen paarden immers het beste vervoersmiddel. Niet alle soldaten zijn ervaren met paardrijden. Voor kapitein Mitch Nelson (gespeeld door Chris Hemsworth) wacht er dus een zware klus.

12 Strong

Chris Hemsworth in actiefilms op Netflix

De film is gebaseerd op het boek Horse Soldiers van Doug Stanton. Hij spendeerde vijf jaar aan het onderzoeken van de missie. Ben je op zoek naar een andere film met Chris Hemsworth én hou je van actie? Bekijk dan Extraction. Eerder werden de waanzinnige kijkcijfers van die film gedeeld. Meer geïnteresseerd geworden in 12 Strong? Dan is die film ook te zien op Netflix.